Amsterdam Dance Event is niet vergeten tijdens de coronacrisis, zo bleek vorig jaar bij de eerste reguliere editie sinds de pandemie. Directeuren Meindert Kennis en Jan-Willem van de Ven trekken de succesvolle lijn van 2022 door naar dit jaar, met veel aandacht voor historie, ontmoeting en inspiratie.
Door: : Jasper van Vugt
Zes weken voor de internationale dancegemeenschap medio oktober neerstrijkt in Amsterdam voor het grootste dancefestival ter wereld, is het een drukte van belang in het kantoor van ADE. Directeuren Meindert Kennis (zwarte honkbalpet, openslaand overhemd en gympen) en Jan-Willem van de Ven (ronde bril, net zwart overhemd en donkerblauwe pantalon) rennen van overleg naar meeting naar vergadering. Met meer dan tweehonderd locaties, meer dan duizend evenementen en meer dan 2500 artiesten is ADE 2023 groter dan ooit. Maar ook achter de schermen is de stichting gegroeid. Zo is de samenwerking met het Rijksmuseum uitgebreid en zag het festival de langgekoesterde wens om een culturele ANBI-status te bemachtigen in vervulling gaan.
Vorig jaar was de eerste editie van ADE waarbij jullie voor het eerst jullie visie toegepast zagen bij een normale editie. Hoe is dat gegaan?
Kennis: “Heel goed, we zagen waar we op hadden gehoopt: het gevoel dat de koeien weer voor het eerst de wei in gaan. Dat zagen we ook in de bezoekersaantallen: die waren gigantisch.”
Van de Ven: “Ook na een aantal jaar afwezigheid zet de sector nog steeds een rode cirkel in de agenda rondom de derde week van oktober en zegt ‘oké, we gaan naar Amsterdam en we gaan business doen, we gaan elkaar zien, we gaan inspiratie opdoen en in de avond naar showcases kijken’. We doen er superhard ons best voor om te zorgen dat dat gevoel niet verdwijnt. Maar dat moet wel lukken en dat heb je niet allemaal zelf in de hand.”
Welke veranderingen van vorig jaar namen jullie mee naar dit jaar, en wat is er nieuw?
Van de Ven: “We zijn voor de tweede conferentielocatie als centrale hub voor business overgeschakeld naar Andaz. Dat hebben we gedaan om meer te centreren rondom de centrale conferentielocatie Felix Meritis en zo het netwerken beter te faciliteren.”
En inhoudelijk?
Van de Ven: “We hebben een iets andere focus gelegd. Wat haal je uit een bezoek aan ADE? Die vraag heeft ervoor gezorgd dat we zowel op het Labgedeelte als op het Pro-gedeelte van de conferentie meer nadruk hebben gelegd op hands-on informatie. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de Insider Knowledgeseries. Daar krijg je inzicht door global heads van de platformen waar de industrie dagelijks op werkt, of het nu gaat over Spotify, TikTok, YouTube of een ander platform. Veel van onze bezoekers willen weten hoe ze kunnen verdienen met die platforms. Vorig jaar hebben we gezien dat de panels met componisten, zoals van Stranger Things, heel goed werkten. Daar hebben we dit jaar binnen de Pro-conferentie extra ruimte voor gemaakt, met meer innovatieve audiovisuele performances. We eisen dat zo’n show uniek is en nergens anders te zien. Zo bied je extra waarde aan je bezoeker.”
We hebben een iets andere focus gelegd. Wat haal je uit een bezoek aan ADE?
Vorig jaar speelde AI een grote rol op de conferentie. Zo was er een test waarbij panelgasten als hologrammen hun opwachting maakten. Hoe heeft dat uitgepakt?
Kennis: “Goed, dat was hartstikke leuk. Je kijkt elk jaar wat er op dat moment leeft in de sector. Dit jaar is AI opnieuw een belangrijk onderwerp waar we op inspelen tijdens de conferentie. Een onderdeel dat ik persoonlijk heel leuk vind gaat daarover; dat is het onderdeel Predicting hits: Human vs. Machine. Daarbij worden neurologische activiteiten gekoppeld aan machine learning om te kijken of een hit te voorspellen valt. Uit onderzoek van twee Amerikaanse professoren, Alexander Genevsky en Paul J. Zak, blijkt dat hits voor 97% te voorspellen zijn. Dat gaan we checken met een A&R manager. Die komt vanuit de menselijke kant en gebruikt natuurlijk ook online data in zijn werk. De professoren zijn er zelf ook bij. Na afloop is er discussie over de bevindingen en wat dat betekent voor onze industrie. Zo’n onderdeel vind ik fantastisch.”
Jullie hebben als culturele organisatie onlangs een culturele ANBI-status gekregen. Waarom heeft het grootste dancefestival ter wereld een status als ‘algemeen nut beogende instelling’ nodig?
Van de Ven: “Dat is tweeledig. Wij zijn als ADE dusdanig georganiseerd dat wij als platformfestival individuele evenementorganisatoren faciliteren. We bieden de infrastructuur om vijf dagen lang artiesten uit de hele wereld het podium te laten betreden en evenementen te kunnen organiseren. Je kunt onder de vlag van ADE een evenement opzetten, mits je aan de juiste criteria voldoet. Elke individuele organisator is daarbinnen zijn eigen motortje, zowel financieel als productioneel. Samen met al die verschillende organisatoren maken we ADE en krijgen we het evenement van de grond, waarbij we ook gesprekspartner zijn. Daarnaast fungeren we als gesprekspartner van de gemeente Amsterdam. Zo zijn we de spin in het web en hebben we een paraplufunctie. Maar: daar ontstaan geen inkomsten uit. Er is een misvatting dat alle inkomsten van het festival richting onze stichting gaat. Daarnaast is er nog een veel belangrijker punt waarom we een culturele ANBI-status wilden krijgen. Met de erkenning dat ADE een culturele ANBI is, wordt nachtcultuur als cultuur bevestigd. Daar hebben we sinds de start van ADE in 1996 hard voor gestreden.”
Met de erkenning dat ADE een culturele ANBI is, wordt nachtcultuur als cultuur bevestigd
Tegelijkertijd zijn er weinig sectoren in de muziekindustrie waar zoveel geld wordt verdiend als in de dance.
Van de Ven: “Dat is op andere plekken in de culturele sector ook zo. Kunst is ook een hypercommerciële wereld en de kunst in musea wordt gezien als cultuur. Laten we niet vergeten dat van de 130 locaties die meedoen met ADE, er zo’n 110 clubs zijn. Die het hele jaar door, week in week uit, letterlijk nachtcultuur op de agenda zetten. Waar ze keihard moeten werken om het hoofd boven water te houden en waar dat in veel gevallen ook niet lukt. Natuurlijk zijn er een paar plekken waar heel veel geld wordt verdiend. Net zoals dat bij andere vormen van cultuur gebeurt. Het is een misvatting om dance plat te slaan naar die ene grote show of die ene grote artiest.”
Er zit ook financieel aspect aan die status: er zijn belastingvoordelen en je bent aantrekkelijker voor bijvoorbeeld donateurs.
Van de Ven: “Dat werkt zo voor geijkte culturele instellingen, maar wij hebben momenteel nul donateurs. We hebben die ANBI-status aangevraagd omdat er een enorme misvatting over ADE bestaat, dat we supercommercieel zouden zijn. Dat merken we vooral als we bij fondsen aankloppen, zeker bij particuliere fondsen. We merken dat mensen een heel verkeerd beeld van ons hebben. Stuur je een subsidieaanvraag vanuit je positie als culturele ANBI dan heb je in ieder geval dat gesprek niet meer. De verwarring is er misschien nog steeds. Maar de discussie over de vraag of we cultuur bedrijven is er niet meer.”
Het is een enorme misvatting om te denken dat ADE supercommercieel zou zijn
Meindert, lachend: “Zeker met regeringen die tegenwoordig niet langer dan twee jaar blijven zitten is het fijn dat je het niet telkens opnieuw hoeft uit te leggen.”
Al geruime tijd vinden er tijdens ADE optredens plaats in de fietspassage onder het Rijksmuseum. Die samenwerking wordt nu uitgebreid. Waarom doen jullie dat, en wat gaat er gebeuren?
Van de Ven: “We vechten ervoor om nachtcultuur als een volwassen en geëmancipeerde cultuur neer te zetten. Zoals bij een samenwerking tussen twee culturele moguls, elk in een ander spectrum: het Rijksmuseum en ADE. De tentoonstelling met werken uit de collectie van het Boijmans Van Beuningen opent tijdens ADE. Gezamenlijk organiseren we het officiële openingsevent, waarbij er een performancevertaling is van de collectie naar muziek en audiovisuele kunst. Upsammy, een Nederlands talent, heeft in samen—werking met visueel kunstenaar Theun Mosk en onder creatieve leiding van Tom Trago een interpretatie gemaakt van die collectie. Het is een performance van drie keer tien minuten, met verschillende thema’s. Zo laten we zien dat nachtcultuur een serieuze positie heeft binnen het culturele landschap. De genoemde artiesten krijgen de kans om op een van de belangrijkste momenten in de elektronische muziekindustrie op een van de meest prominente plekken in Nederland een performance te doen. Mede dankzij ADE krijgen zij de kans om met het Rijks zoiets te kunnen doen.”
We vechten ervoor om nachtcultuur als een volwassen en geëmancipeerde cultuur neer te zetten.
Er worden meerdere jubilea gevierd. Grandmaster Flash komt in het kader van vijftig jaar hiphop en Armin van Buuren spreekt over twintig jaar Armada. In hoeverre is het als dancefestival met de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen belangrijk stil te staan bij dat soort momenten?
Kennis: “Heel belangrijk. Dat wij een podium bieden voor dat soort jubilea is denk ik exemplarisch voor de rol die wij hebben. ADE is een moment in het jaar waar iedereen gebruik van kan maken, bijvoorbeeld om terug te kijken naar waar dingen vandaan komen. Of hoe dingen zijn veranderd en in de toekomst wellicht nog kunnen gaan veranderen. Het geeft de mogelijkheid om context te schetsen bij iets historisch. Zeker in een wereld waarin alles snel gaat en er vaak geoordeeld wordt met de snelheid van social media. Neem een genre als hiphop. Het is fijn om eens even terug te gaan en te kijken waar dat vandaan komt, een tijdlijn uit te zetten en de vraag te stellen waarom het is gegaan zoals het is gegaan. Dat geldt ook voor Armada. Dat jubileum geeft heel goed weer hoe volwassen deze industrie aan het worden is. Het bewijst dat de elektronische muziekindustrie wereldwijd al geruime tijd op een heel hoog niveau staat en dat Armin een van de grootste artiesten is die Nederland ooit gekend heeft.”
Dat wij een podium bieden voor dat soort jubilea is denk ik exemplarisch voor de rol die wij hebben
Veel grote artiesten zijn bijna elk jaar te zien op ADE. Waar zit de vernieuwing in het programma van ADE?
Van de Ven: “Als je 2500 artiesten hebt op een festival, dan is er een aantal dat elk jaar terugkeert. In de aankondiging van artiesten die zullen optreden zijn we heel selectief in welke namen we noemen. Dat is een mix van diversiteit, talent en gevestigde namen. We zijn trots op het feit dat je hier de artiesten uit de DJMag top 100 kan vinden én dat we talenten de kans geven om dit internationale podium te pakken en door te groeien. Dat zie je bijvoorbeeld met KI/KI en Job Jobse. Die zijn in de jaren daarna steeds groter en beter geworden. Dat vind ik heel tof.”
Welke hoofdthema’s zijn er dit jaar op de conferentie?
Van de Ven: “De woensdag is gericht op Strategies. De hele waardeketen van de muziekindustrie wordt besproken, zoals vroeger het businessgedeelte van ADE. De donderdag is meer focus op Opportunities. Dat was voorheen een klein onderdeel, maar is dit jaar een stuk groter. Het gaat over de toekomst, over start-ups en kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie. We willen laten zien dat we de plek zijn voor startups in de music- en techwereld. Zo hebben we een soort competitie waar de tien beste startups zich presenteren. We brengen in het programma angel investors, VC’s en startups bij elkaar en zorgen dat ze kunnen matchmaken, zodat ze langdurig aan elkaar gekoppeld worden en er waarde ontstaat, ook na ADE. En het derde thema is Responsibilities. Dat is op vrijdag, met onder andere ADE Green en is gericht op het sociaal-maatschappelijke deel van onze industrie. Het gaat niet alleen over duurzaamheid, maar ook over diversiteit, inclusiviteit, toegankelijkheid en gezondheid. Allemaal zaken waar we als industrie zorg voor moeten dragen. Ik denk dat we uiteindelijk een mooie mix hebben neergezet vol inspiratie en hands-on-panels. Samen is dat een van de vele manieren waarop je je tijdens ons festival kunt verwonderen. En dat is wat we graag willen bieden tijdens ADE.”
Ik denk dat we uiteindelijk een mooie mix hebben neergezet vol inspiratie en hands-on-panels
Stel dat jullie zelf als bezoeker naar ADE zouden gaan. Wat zou je gaan zien?
Kennis: “Dat panel over het voorspellen van hits. Als dat kan, dan staat de hele industrie op z’n kop. En ik ben benieuwd naar de show van Röyksopp.”
Van de Ven: “Ik wil het panel van The Blessed Madonna zien. Dave Clarke, sinds jaar en dag verbonden als ambassadeur/curator van ADE, is de moderator. Ik denk dat daar een heel scherp, goed en inspirerend gesprek uit voortkomt. Ook ben ik benieuwd naar Reinier Sonneveld, die met zijn label een demosessie gaat doen op ADE Lab. Hij is niet alleen megaslim, maar ook erg direct. Ik ben heel benieuwd hoe hij omgaat met die demo’s. En op zaterdagmiddag gaat Job Jobse in een afgesloten gedeelte van de Bijlmer Bajes draaien. Daar is een speciale vergunning voor afgegeven. En we hebben binnen een heel vet programma in de ITA: een soort dystopische performance van Nicole Beutler, waarvoor Heleen Blanken de audiovisuele kant verzorgt. Dat wordt een soort experiencetheater met rook, vuur, licht, geluid en bossen in de ITA. Er is geen podium, dus het wordt heel raar. Het is buiten de gebaande kant van het festival om, bevindt zich in de periferie van de elektronische muziek. Het is een van de vele manieren waarop je je tijdens ons festival kunt verwonderen. En dat is wat we graag willen bieden tijdens ADE.”
Het bericht ADE-directeuren Meindert Kennis en Jan-Willem van de Ven over ADE 2023 verscheen eerst op Entertainment Business.

Frank schrijft altijd met een kritische blik en een diep begrip van de onderwerpen die hij behandelt. Hierdoor weet hij zijn lezers altijd te boeien en aan te zetten tot nadenken.