Breakdancer Sardjoe (17) verovert eerste, historische olympische ticket voor Nederland

De Nederlandse breakdancer India Sardjoe heeft bij de Europese Spelen in Polen een olympisch startbewijs veroverd.

Sardjoe versloeg in de finale de Oekraïense Anna ‘Stefani’ Ponomarenko. De 9-koppige jury was het er bijna unaniem over eens dat de Nederlandse de beste was: Sardjoe kreeg over drie ronden in totaal 25 stemmen, de Oekraïense slechts 2.

Breakdancen staat volgend jaar in Parijs voor het eerst op het programma bij de Spelen. De Nederlandse breakdancers horen volgend jaar ook bij de kanshebbers voor de olympische medailles, want ze horen bij de top van de wereld. De pas 17-jarige Sardjoe kroonde zich vorig jaar al tot wereldkampioen en Europees kampioen.

Bij het breakdancen strijden de breakdancers, ook wel b-girls en b-boys genoemd, in drie battles tegen elkaar. Daarin halen ze met hun dansmoves alles uit de kast om de jury te overtuigen.

Met haar overwinning in Krakau heeft Sardjoe een zogenaamde quotumplaats bij de vrouwen verdiend voor Nederland. Later wordt beslist wie Oranje mag vertegenwoordigen in Parijs, maar het ligt voor de hand dat Sardjoe dat wordt.

Net geen tweede ticket

Menno van Gorp veroverde in 2014, 2017 en 2019 de wereldtitel en haalde ook in Polen de finale. Daarin kwam de 34-jarige Nederlander net tekort; hij verloor twee battles met slechts één stem verschil. Zijn Franse tegenstander Daniel Lakoué, de Europees kampioen van 2022, kreeg in totaal 15 punten van de jury, Van Gorp kreeg er 12.

De derde Nederlander, Lee-Lou Demmierre, strandde in de halve finales. In de strijd om het brons verloor hij van de Oostenrijker met de artiestennaam ‘Lil Zoo’.

Team NL

Hoewel de breakdancers tijdens wedstrijden hun eigen, vaak loszittende kleding dragen, kregen ze in maart dit jaar de kenmerkende oranje kleding van Team NL uitgereikt. De Nederlandse breakdancers vormen sindsdien het ‘NL breaking team’ en maken officieel deel uit van het olympische programma.

Bekijk de reportage hieronder:Bron weergeven