Burger sfeermaker Jong Oranje: jonkies plagen en praten over de doop met Timber

Het is alles of niets vanavond voor Jong Oranje op het EK. Het komt allemaal neer op de laatste groepswedstrijd tegen gastland Georgië. En uitgerekend nu is aanvoerder Quinten Timber er niet bij. Sfeermaker Wouter Burger is klaar om zijn gemis op te vangen.

Het Mikheil Meskhi Stadium zaterdagavond, vlak voor de rust van Portugal-Nederland, stand 1-0. De fysiektrainer stapt op Burger af en geeft aan dat hij zich kan klaarmaken voor een invalbeurt direct na rust.

Timber staat op geel en coach Erwin van de Looi wil geen risico nemen. Hij weet ook dat hij met de oud-Feyenoorder Burger een prima alternatief heeft op het middenveld. En diens 1 meter 90 kan altijd van pas komen.

Minuut 78, hoekschop Jong Oranje. Kenneth Taylor zet voor, Burger kopt door en Brian Brobbey tikt in: de belangrijke gelijkmaker is daar. Mede dankzij het hoofd van invaller Burger.

“Bij mijn club FC Basel werd ik de laatste weken al steeds gevaarlijker met mijn hoofd. Ik kom al vaker bij de bal in de buurt. Koppen kan nog beter, maar ik kom steeds dichter bij een goal. Ik denk dat het in de toekomst een kwaliteit van me kan worden”, blikt Burger terug.

Stiekem naar voren

“Of we hem zo hadden ingestudeerd? Ik zal eerlijk zijn: ik mocht eigenlijk niet voor de goal komen, maar moest op de zestien staan. Maar we moesten iets forceren, dus ik ging mee”, lacht hij op het binnenterras van het spelershotel.

“Ik zei tegen Kenneth waar hij hem neer moest leggen. En hij legde hem daar precies neer. En Brobbey? Dat was denk ik de intuïtie van een echte spits.” Dankzij die goal heeft Jong Oranje nog altijd een goede kans om door te gaan.

Ook voor Burger was zijn assist een fijne opsteker. Hij kende een goed seizoen vol speelminuten bij Basel, waarmee hij de halve finales van de Conference League haalde. Bij Jong Oranje kent hij echter een rol als invaller.

Van de Looi maakte dat Burger al duidelijk toen hij op bezoek was in Zwitserland. Met Ryan Gravenberch en Quinten Timber is de concurrentie moordend. Toch is Burger belangrijk voor de groep. Op het veld en daarbuiten.

Hij zit niet voor niets in de spelersraad, samen met aanvoerders Timber en Micky van de Ven en spits Joshua Zirkzee. Burger, kind van Feyenoord, heeft zijn woordje klaar en hecht veel waarde aan een goede teamspirit.

Benieuwd hoe Jong Oranje het heeft in Tbilisi? In onze Youtube-serie ‘Jong Oranje, klas van ’23’ geeft Quilindschy Hartman een hoteltour.

De 22-jarige Burger uit Zuid-Beijerland geniet dezer dagen zichtbaar van de groep. “Met veel jongens hier ben ik in het voetbal opgegroeid. Voetbalvrienden noem ik het. Dat levert soms mooie gesprekken op”, zegt hij stralend.

Anderhalf uur gepraat

Burger geeft een voorbeeld. “We reden na het trainingskamp in Oostenrijk met de bus naar het vliegveld. Ik zat met Quinten (Timber, red.) en er zaten er om ons heen veel naar muziek te luisteren, maar wij hadden daar geen zin in.”

“Vervolgens hebben we anderhalf uur lang gepraat over onze families, het leven en geloof. Verschillende dingen waar we het heel lang niet met elkaar meer over gehad hebben.”

De twee raakten in gesprek over de doop. “Ik ben alleen als kind gedoopt. Quinten vertelde dat hij afgelopen jaar weer gedoopt is, als volwassene. Hij vond het een schitterende en emotionele dag. Ik vond het mooi dat hij dat met mij deelde.”

Soms diepe gesprekken, soms oppervlakkig ouwehoeren. Het is de mix die het voor Burger zo mooi maakt. Als er grappen kunnen worden uitgehaald, staat hij ook vooraan.

Bijvoorbeeld eind maart, toen Jong Oranje voor een trainingskamp naar Spanje trok. Burger en co hadden de nieuwelingen wijsgemaakt dat debutanten altijd het eten betalen.

Toen het ingeseinde personeel vervolgens met een pinautomaat en een enorme rekening aankwam, kregen de jonkies het toch wel even heet onder de voeten. “Daar waren ze mooi ingetrapt”, grinnikt Burger.

De middenvelder gaat ook in op zijn tijd bij Basel.

Het gaat er nog allemaal ontspannen aan toe, deze zondag tijdens het persmoment in het Marriott, aan de drukste straat van Tbilisi, waar Jong Oranje een groot gedeelte van het hotel heeft overgenomen.

De grootste Nederlandse voetbaltalenten weten wat hen te doen staat: winnen van Jong Georgië. In een wedstrijd die hoogstwaarschijnlijk hoe dan ook de geschiedenisboeken ingaat.

Georgische heksenketel?

Na twee duels in een vrijwel leeg stadion zal het decor er dinsdagavond heel anders uitzien. Afgelopen zondag zaten er ruim 41.000 Georgische fans op de tribunes van het Paichadze Stadium, verderop in Tbilisi.

Nog nooit zaten er zoveel mensen in een stadion tijdens het EK onder 21 jaar. En er kunnen er nog een paar duizend meer in. Gevalletje ‘hol van de leeuw’, al maakt dat volgens Burger niet veel uit.

“Er staat een atletiekbaan omheen, toch? Dan hoor je dat geluid wat minder, haha. Nee, maar dat is alleen maar mooi. Wij zijn allemaal wel wat gewend. Voor de jongens uit Georgië is het mooi dat het zo leeft, maar voor ons ook.”

EK Jong Oranje live bij de NOS

De wedstrijden van Jong Oranje op het EK zijn live te zien bij de NOS, via streams, op tv en op het YouTube-account van NOS Sport.

Gastland Georgië is vanavond de derde en laatste tegenstander in de groepsfase (18.00 uur).Bron weergeven