Cao-akkoord gehandicaptenzorg: 10 procent extra loon

Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over het openbreken en verlengen van de cao gehandicaptenzorg. De ongeveer 200.000 medewerkers krijgen over twee jaar nog eens 10 procent loonsverhoging, boven op de ruim 3,2 procent die in de huidige cao is afgesproken. Dat melden de bonden NU’91, FNV en CNV en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Ook wordt de minimale reiskostenvergoeding verdubbeld van 8 naar 16 eurocent per kilometer en krijgen vaste medewerkers voortaan voorrang bij inroostering. Dat laatste moet helpen de werkdruk te verlagen, omdat zzp’ers nu nog de eerste keus hebben en vaste medewerkers vaak de zwaardere diensten draaien, aldus de bonden. Eenzelfde afspraak werd vorige week vastgelegd in het cao-akkoord voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg.

Protocol voor grensoverschrijdend gedrag

Verder gaat de onregelmatigheidstoeslag omhoog en komt er een protocol voor grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Daarin worden de rechten van werknemers juridisch vastgelegd. “We zijn blij dat de VGN hierin meegaat”, zegt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91. “Het is belangrijk dat alle zorgprofessionals tijdens hun werk worden beschermd tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie en/of pesten.”

Vorige maand liepen de onderhandelingen nog stuk. Er werd actiegevoerd door het personeel en er stonden nog meer acties op het programma, maar die zijn vanwege de gemaakte afspraken opgeschort, zeggen de bonden.

De overeenkomst wordt verlengd met elf maanden tot en met 31 december 2024. De vakbonden leggen het akkoord de komende weken voor aan hun leden.Bron weergeven