Cornelis Music viert zijn tiende verjaardag


In een snel veranderende wereld een goed lopend muziekbedrijf neerzetten, is niet iedereen gegeven. Robby Langendorff en Bob Vos hebben het wél voor elkaar gekregen. Cornelis Music is in tien jaar tijd een serieuze speler in het Nederlandse muzieklandschap geworden, en ze blijven groeien door hard te werken en door de liefde voor muziek.

Cornelis Music werd tien jaar geleden min of meer uit nood geboren. Bob Vos en Robby Langendorff waren werkzaam voor CNR Entertainment, toen eigenaar Cees Wessels er de stekker uit trok. “Zijn letterlijke woorden waren ‘ik vind het niet leuk meer’”, herinnert Bob Vos zich. “De muziekwereld was dan ook enorm aan het veranderen. We scoorden hits met CNR, maar verkochten amper nog fysiek product. Dus dat Cees het niet leuk meer vond, dat begrepen we. Dat neemt niet weg dat Robby en ik ons werk nog wél leuk ­vonden. Dat is de basis geweest voor Cornelis Music. We kregen van Cees een kantoor­ruimte in Amsterdam en we zijn daar letterlijk met niets begonnen.”

“Het was het slechtst mogelijke moment om voor onszelf te beginnen, maar terug­kijkend was het ook het allerbeste ­moment”, zegt Robby Langendorff. “Als je letterlijk met een leeg plugbakje aan de gang gaat in een ­wereld waarin fysieke verkoop achteruit holt, maar streaming nog niet volledig is ingeburgerd – Spotify was nog maar net gestart in Nederland – dan moet je creatief zijn. Omdat we met zijn tweeën waren, konden we ‘lean and mean’ opereren.”

Passieprojecten

Tien jaar later zit Cornelis Music in een ­kantoorpand in Amstelhoek en heeft daarbinnen met het oog op verdere groei een nieuwe ruimte betrokken. In vrijwel alles is het een ander bedrijf geworden, maar er wordt nog altijd met veel passie aan projecten gewerkt.

“In het begin tekenden we bij wijze van spreken alles”, lacht Langendorff. “We ­hadden een aantal partijen die met ons mee waren gegaan vanuit CNR, waaronder Youp van ’t Hek – die nog altijd bij ons zit – en FTV Productions, waarvoor we de releases van ‘Beste Zangers’ deden en nog altijd doen. Ook konden we de CNR-catalogus ­exploiteren. Maar je wilt als bedrijf toch ook snel met nieuw en eigen talent ­kunnen werken. Dus als er iets voorbijkwam, dan boden we een contract aan. Inmiddels is het zo goed als andersom en zeggen we veel nee. Dat is niet uit arrogantie, maar wel omdat we in langdurige samenwerkingen met artiesten onze kracht hebben gevonden.”

“Het duurt twee à drie jaar voor je een beginnend artiest goed op de kaart hebt en daarna bouw je verder. Dat betekent dat we op elke artiest met wie we werken een focus willen kunnen houden. Wil je dat ­optimaal doen, dan teken je alleen iets waar je volledig in gelooft en niet iets ‘voor erbij’. Het kunnen bouwen aan de carrières van artiesten en zorgen dat ze steeds weer een stapje hoger op de ladder komen, blijft na al die jaren nog altijd het mooiste wat er is.”

Immense hit

Het kantelpunt voor Cornelis Music kwam in 2018 toen Davina Michelle indruk maakte met haar uitvoering van ‘Duurt Te Lang’ in ‘Beste Zangers’. Dat nummer is een heel eigen leven gaan leiden.

“Ik weet nog goed dat Robby me belde dat het nu toch echt wel los ging”, lacht Vos. “Dat bleek een understatement, zelfs bij Spotify ­hadden ze zoiets nog niet gezien met een Nederlandstalig nummer. Het zat in no-time op 60 miljoen streams, inmiddels is dat bijna verdubbeld, en belangrijker is dat het dwars door alle doelgroepen heen ging. Ook op iTunes, wat toen nog heel belangrijk was. Zo’n immense hit gaf ons bedrijf, na een aantal jaren hard werken, stabiliteit. Maar wat die hit ook heeft gedaan, is dat het in de breedte Nederlandstalig werk nog meer onder de aandacht heeft gebracht. Je kunt duidelijk zien dat de interesse daarvoor zienderogen is toegenomen en ook daar hebben wij met Cornelis Music veel profijt van gehad.”

Robby Langendorff

Kruisbestuivingen

Bob Vos

Inmiddels is Cornelis Music een gerenommeerd Nederlandstalig label en zeer succesvol met eigen artiesten, van John West (alleen al goed voor ruim 150 miljoen streams) tot Rutger van Barneveld, en van Robert van Hemert tot recente signings van ‘oudgedienden’ als Wolter Kroes en Thomas Berge. Onderwijl zijn ook MAIN (MAjor INdepent) Music – een samenwerking met producer John Dirne – en kweekvijver Smaragd Music – voortgekomen uit de innige samenwerking met Manfred Jongenelis – onderdeel van Cornelis Music.

Naast Vos en Langendorff werken er nu zes mensen. Op MAIN ligt de focus op pop­muziek, met de ambitie om ook in dit genre een serieuze speler te worden. Met artiesten zoals Billy Dans, ook als schrijver zeer succesvol, maar ook OG3NE, Romy Monteiro en nieuw talent is de afgelopen tijd flink aan de weg getimmerd.

Kruisbestuivingen

“Waar mogelijk proberen we natuurlijk ook kruisbestuivingen te maken en krachten te bundelen, om daarmee een nog groter publiek voor onze artiesten te bereiken”, zegt Langendorff. “Denk aan Billy Dans die met Ammar en John West een hit scoort met ‘Koning Van De Nacht’ en zich niet alleen als artiest maar ook als schrijver enorm ontwikkelt. Het is ook vaak een gevoelskwestie, waar een artiest zich lekker bij voelt. Als we de potentie van een volkse artiest wel horen – of voelen, soms is er echt nog ­helemaal niets maar geloven we er toch in – en we vinden dat die nog even wat ­meters moet maken om zijn of haar geluid te ­vinden, dan past dat helemaal bij Smaragd Music. Met dit label hebben we, samen met Manfred en het team, de afgelopen twee ­jaren ook een ongelooflijk mooie groei ­weten te maken.”

Waar mogelijk proberen we natuurlijk ook kruisbestuivingen te maken en krachten te bundelen

Langdurige carrières

Het vinden van een eigen geluid is iets waarin binnen Cornelis Music heel veel tijd gaat zitten. Met een artiest wordt altijd gekeken naar een langere periode en op basis daarvan worden doelen gesteld. “Het kan soms langere tijd duren voor we er met een artiest op creatief vlak uit zijn. Wij hebben ideeën, een artiest heeft zelf ideeën, en soms duurt het even voor je elkaar vindt”, aldus Langendorff. “We zetten nu heel actief in op gericht A&R beleid, Michael Hartkamp is daar binnen ons bedrijf heel druk mee. Dat betekent ook dat we writing camps opzetten en soms wel een jaar met een artiest bezig zijn om precies die juiste liedjes te vinden. Het grotere doel is van ons uit altijd om te bouwen aan een lang­durige carrière waarin elke volgende stap een heel logische is. Voor zowel de betreffende ­artiest als voor ons.”

“Dat betekent dat we weliswaar geen management doen, maar dat een groot deel van ons werk wel bestaat uit taken die een manager zou doen. Als het even kan ben ik er altijd bij als een van onze artiesten een tv of radio-optreden heeft. Maar we adviseren ook over de gage die een artiest vraagt voor een optreden en denken mee over eigen optredens die je dan als volgende stap kunt gebruiken. Denk aan de shows van John West in 013. Met Robert van Hemert gaan we een ­theaterconcert in Leiden doen en met Rutger van Barneveld deden we een avond in De Vorstin in Hilversum. Dat zijn optredens die misschien in eerste instantie niets opleveren, maar die uiteindelijk wel het aanzien van zo’n artiest doen stijgen en een extra fundering vormen onder wat wij aan het opbouwen zijn met en voor zo’n artiest. Je wilt dat het volledige plaatje klopt.”

Blijven groeien

Bob Vos stelt dat hij en Langendorff met name trots zijn op het feit dat ze er, tien jaar na de min of meer gedwongen start om zelf te gaan ondernemen, inmiddels volledig ‘bijhoren’ met Cornelis Music. “Het is misschien heel vreemd om dat te zeggen, want we draaiden alle twee al vele tientallen jaren mee in de muziekbranche en hadden onze strepen wel verdiend toen we in 2013 begonnen. Maar ineens waren we ook niets meer dan Bob en Robby en moesten we vanuit een klein kantoortje boven een uitgeverij en met een leenauto helemaal vanuit het niets beginnen. Dat is echt niet altijd makkelijk geweest. Pakken we nu de Sterren NL Top 25 erbij, dan staan we er eigenlijk altijd wel met meerdere liedjes in en soms zelfs nog meer als je ook de liedjes meetelt waarvoor we de publishing doen.”

“En nu zegt zo’n hitlijst op zichzelf niet zo heel veel, maar het toont wel dat we tussen de NRGY’s, Dino Musics en Berk Musics van deze wereld een vaste plek hebben veroverd. We staan ertussen en zijn een serieuze partij die meespeelt in het Nederlandstalige muzikale landschap. Dat we dat letterlijk vanuit het niets hebben bereikt, dat stemt mij alleen maar trots. Ondertussen zien we de potentie van de muziek waarmee wij werken alleen maar toenemen. Hoorde je Nederlandstalige muziek vroeger op feestjes pas tegen het eind van de avond als men al wat op had, nu staat het gewoon meteen al op. Mensen vinden het leuk en schamen zich daar niet meer voor, jongeren hebben het in heel diverse playlists staan. De komende jaren voorzie ik alleen nog maar verdere groei.”

Grootste kick

Langendorff: “Wij kunnen als Cornelis Music uiteindelijk maar zoveel doen, we blijven een faciliterende partij. Uiteindelijk zijn het de liedjes die goed moeten zijn – vandaar dat we stevig op A&R inzetten – en de artiesten die het moeten doen. Maar juist die faciliterende rol past ons perfect. Wij hoeven niet op de voorgrond, maar staan wel te glunderen als we een van onze artiesten een groot eigen optreden zien doen of als we het publiek bij Muziekfeest Op het Plein uit zijn dak zien gaan in de ­wetenschap dat wij daar iets aan hebben bijgedragen. Het maakt niet uit hoelang je in deze branche werkt, als je ziet dat de carrière van een artiest waarmee je werkt een vlucht neemt en liedjes aan slaan bij een groot publiek, dan blijft dat de grootste kick die je kunt krijgen. En ik weet zeker dat wij nu met een roster aan artiesten werken waarmee dit de komende jaren steeds vaker zal gebeuren. Dus wat mij betreft bestaat Cornelis Music niet ‘al tien jaar’ maar is het ‘pas tien jaar’. Het beste moet nog komen!”

Het beste moet nog komen!

Het bericht Cornelis Music viert zijn tiende verjaardag verscheen eerst op Entertainment Business.



Bron weergeven