ChatGPT op mobiel kan nu op internet surfen. Maar alleen via Bing.
Vandaag heeft OpenAI aangekondigd dat abonnees van ChatGPT Plus, de premiumversie van de door AI aangedreven chatbot van het bedrijf, een nieuwe functie in de ChatGPT-app genaamd Browsing kunnen gebruiken om ChatGPT in Bing te laten zoeken naar antwoorden op vragen.
Browsen kan worden ingeschakeld door naar het gedeelte Nieuwe functies van de app-instellingen te gaan, “GPT-4” te selecteren in de modelwisselaar en “Bladeren met Bing” te kiezen in de vervolgkeuzelijst. Browsen is beschikbaar op zowel de iOS- als Android ChatGPT-apps.
OpenAI zegt dat browsen vooral handig is voor vragen met betrekking tot actuele gebeurtenissen en andere informatie die “buiten de originele trainingsgegevens van (ChatGPT) reiken”. Als browsen is uitgeschakeld, stopt de kennis van ChatGPT in 2021.
Browsen – waarvan Microsoft en OpenAI eerder aankondigden dat het ergens dit jaar als eerste op internet zou verschijnen – maakt ChatGPT zeker een nuttiger assistent, vooral voor onderzoek. Voorafgaand aan het stellen van ChatGPT-vragen als “Wie heeft het March Madness-damestoernooi van 2023 gewonnen?” zou niets opleveren dat bijzonder nuttig is – of correct.
Maar het beperken van de zoekmogelijkheden van ChatGPT tot Bing lijkt net een vijandige zet van de gebruiker. De zakelijke motivaties liggen voor de hand – OpenAI heeft een nauwe samenwerking met Microsoft, dat meer dan $ 10 miljard in de startup heeft geïnvesteerd – maar Bing is verre van de belangrijkste zoekmachine.
In 2011 bleek uit een analyse dat Bing mogelijk onterecht meer Microsoft-gerelateerde resultaten weergaf dan Google-links. Meer recent toonde een onderzoek van Stanford aan dat de topzoekresultaten van Bing een “alarmerende” hoeveelheid desinformatie bevatten.
Microsoft blijft ongetwijfeld de algoritmen van Bing aan de achterkant verbeteren. Maar het probleem met de nieuwe browsefunctie van ChatGPT is dat wanneer Bing onvermijdelijk uitglijdt, gebruikers geen alternatieven hebben om uit te kiezen.
In ander, minder controversieel nieuws over de ChatGPT-app gaat het tikken op een zoekresultaat nu rechtstreeks naar het betreffende punt in het gesprek. Die verandering – samen met Browsen – wordt deze week uitgerold, zegt OpenAI.
De ChatGPT-app van OpenAI kan nu op internet zoeken – maar alleen via Bing van Kyle Wiggers, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunch

Frank schrijft altijd met een kritische blik en een diep begrip van de onderwerpen die hij behandelt. Hierdoor weet hij zijn lezers altijd te boeien en aan te zetten tot nadenken.