DePoly voorkomt dat moeilijk te recyclen plastic op stortplaatsen belandt


Elk jaar wordt ongeveer 400 miljoen ton plastic geproduceerd, maar minder dan 10% wordt gerecycled, en het grootste deel van de rest eindigt in de verbrandingsoven of op stortplaatsen. Een van de redenen is dat het voor conventionele recyclingprocessen moeilijk is om verontreinigde kunststoffen te verwerken, zoals kunststoffen die zijn samengesteld uit verschillende soorten kunststoffen, gecombineerd met andere materialen of gewoon vuil zijn. DePoly, een deeptech startup, heeft een proces ontwikkeld dat in staat is om complexe plasticstromen aan te pakken en plastics weer om te zetten in grondstoffen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De in Zwitserland gevestigde startup heeft vandaag aangekondigd dat het $ 13,8 miljoen aan startkapitaal heeft opgehaald.

De ronde werd mede geleid door BASF Venture Capital en Wingman Ventures, met deelname van andere investeerders zoals Beiersdorf, Infinity Recycling, CIECH Ventures en Angel Invest.

DePoly’s technologie voor chemische recycling zet alle PET-kunststoffen en polyestertextiel weer om in hun belangrijkste chemische grondstoffen, die vervolgens worden terugverkocht aan de industrie om nieuwe artikelen te maken. DePoly zegt dat items gemaakt van zijn grondstof van maagdelijke kwaliteit zijn.

Het bedrijf exploiteert momenteel een proeffabriek die 50 ton complexe PET- of polyesterkunststofstromen per jaar kan verwerken. Het bedient industrieën, waaronder post-consumentenverpakkingen, textiel, mode en postindustriële stromen. DePoly bouwt een showcase-fabriek met een capaciteit van 500 ton om zijn technologie op commerciële schaal te demonstreren en heeft al vijf klanten, variërend van fast fashion-merken, sportmerken en verpakkingsgebruikers tot harsproducenten.

DePoly werd in 2020 opgericht door CEO Samantha Anderson, CTO Bardiya Valizadeh en CSO Christopher Ireland en heeft nu een team van 13 mensen. In de jaren voor de lancering van DePoly verhuisden de drie naar Zwitserland om aan hun doctoraat en postdoc te werken. Anderson vertelde TechCrunch dat er veel artikelen werden gepubliceerd over kwesties als microplastics bij mensen, groeiende plastic plekken in de oceaan en dieren die aan land spoelen met microplastics in hun maag.

DePoly-oprichters Christopher Ireland, Samantha Anderson en Bardiya Valizadeh

“Voor ons was dit allemaal behoorlijk alarmerend, vooral omdat bedrijven er niet om leken te geven om het probleem nu op te lossen, niet over 10 tot 15 jaar”, zei Anderson. “Dus besloten we dat we het plasticprobleem wilden aanpakken, met behulp van scheikunde en de vaardigheden die we tijdens onze studie hadden ontwikkeld, met als doel om, als we het konden laten werken, een bedrijf uit de markt te laten lopen en het probleem sneller aan te pakken dan anderen. .”

Conventionele plasticrecycling betekent dat zaken als flessen en voedselverpakkingen gemaakt van PET en andere plastics naar een recyclingfaciliteit worden gebracht, vervolgens op kleur worden gesorteerd, gereinigd, gesmolten en omgezet in rPET-pellets. Maar als ze te vuil zijn, vermengd met andere kunststoffen of in stof- of vezelvorm, worden ze meestal verbrand of op een stortplaats gedumpt, zei Anderson. Er zijn ook grenzen aan wat kan worden gerecycled vanwege gezondheids- en voedselveiligheidsnormen, wat betekent dat het grootste deel van het geproduceerde plastic wordt vernietigd of weggegooid, en nieuw plastic moet worden gemaakt van ruwe olie.

De technologie voor chemische recycling van DePloy werkt bij kamertemperatuur en standaarddruk, en er hoeven geen kunststoffen en materialen te worden gewassen, voorgesorteerd, voorgesmolten of gescheiden. Dit betekent dat het kan worden gebruikt om PET en polyester te recyclen die niet in conventionele recyclingsystemen terechtkomen, waaronder gemengde kunststoffen, gemengde kleuren, vuile plastic afvalstromen, stoffen en vezels. PET wordt weer omgezet in PTA en MEG, de oorspronkelijke twee monomeren.

Anderson legde uit dat DePoly een B2B-model heeft, dat gebruikers van complex plastic afval, zoals gemengde polyesters, meerlagige PET-artikelen of PET-artikelen die te vuil of chemisch verontreinigd zijn om in het mechanische recyclingproces te worden geïntroduceerd, verbindt met mensen die PET-artikelen van nieuwe kwaliteit produceren. van olie vanwege beperkte toegankelijkheid tot duurzame chemicaliën zoals PTA en MEG. De technologie van DePoly stelt de ene kant in staat om zich te ontdoen van PET en ander plastic afval, en de andere kant (of de producenten) om toegang te krijgen tot de originele, duurzame chemicaliën waaruit deze items bestaan, waardoor een circulaire economie voor kunststoffen ontstaat.

DePoly kan ook inhoudsherstel uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld PP of katoen terugwinnen uit combinaties van PP/PET of mengsels van katoen en polyester. Anderson zei dat dit komt door de lage temperatuur van het systeem, omdat het geen polymeren doet smelten. De startup schaalt ook technologie op voor polyurethanen (PU), polymelkzuur (PLA) en vergelijkbare polymeren zoals PBT.

Als voorbeeld van hoe het chemische recyclingproces van DePoly is gebruikt, zei Anderson dat het werkte met klanten in de sportartikelenindustrie die artikelen van polyurethaan gemengd polyester hebben. Het polyurethaangehalte betekent dat die items normaal gesproken worden weggegooid, maar DePoly kan ze volledig recyclen en schaalt nu zijn technologie op om het polyurethaangedeelte terug te winnen.

Anderson noemt startups Carbios, Gr3n en Ioniqua als andere startups die vergelijkbaar werk doen met kunststoffen, en zegt dat ze denkt dat “de technologie die ze hebben ontwikkeld erg netjes is.” De belangrijkste manier waarop DePoly zich onderscheidt, is de reactie die plaatsvindt tijdens het recyclingproces, de productoutput in het geval van Ioniqua, de temperatuur die nodig is voor de reactie en de toegestane verontreinigingsdrempel. “In ons geval hebben we een lagere temperatuur, produceren we dezelfde monomeren waaruit PET bestaat en hebben we naar ons idee een hogere verontreinigingsdrempel dan andere.”

In een verklaring over de investering zei Antonia Albert, directeur van Wingman Ventures: “We zijn buitengewoon trots om DePoly vanaf de eerste dag te ondersteunen op hun reis om deze planetaire crisis aan te pakken om onze oceanen en stortplaatsen schoon te maken van plastic afval en om toonaangevende investeerders uit de chemische industrie te verwelkomen. , recycling, klimaat- en deep tech-ruimte aan boord om de wereldleider op het gebied van duurzame kunststofrecycling op te bouwen.”

Plastic upcycling-startup Kubik sluit zaad van $ 3,34 miljoen om de productie in Ethiopië op te schalen

DePoly zorgt ervoor dat moeilijk te recyclen plastic niet op stortplaatsen belandt door Catherine Shu, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunchBron weergeven