Eerste Nederlanders zijn vanuit Gaza grens met Egypte overgestoken

De eerste Nederlanders die vastzaten in de Gazastrook zijn de grens met Egypte overgestoken. Dat meldt een familielid aan de NOS. Het gaat om enkele leden van dezelfde familie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan desgevraagd nog geen bevestiging geven.

In totaal konden zo’n 400 buitenlanders en Palestijnen met een dubbel paspoort donderdagochtend weg uit Gaza.

Vanochtend publiceerde de Palestijnse grenswacht een lijst van namen van mensen die vandaag Gaza zouden mogen verlaten. Op die lijst stonden 400 namen, waaronder die van twintig Nederlanders. Het is onzeker of alle Nederlanders op die lijst ook daadwerkelijk bij de grens zijn.

De mensen die op de lijst stonden moesten zich vanmorgen vroeg melden bij de grensovergang in Rafah. Rond het middaguur Nederlandse tijd hebben ze Gaza verlaten. Voor zover bekend zaten er tot vandaag 27 Nederlanders vast in de Gazastrook.

Gisteren was de grens voor het eerst open sinds de oorlog op 7 oktober uitbrak. Toen staken honderden mensen de grens over naar Egypte. Mogelijk gaat de grens ook de komende dagen (tijdelijk) open zodat buitenlanders het oorlogsgebied kunnen verlaten.Bron weergeven