Op de Dam in Amsterdam is een pro-Palestina-demonstratie aan de gang. NOS-verslaggevers ter plekke schatten het aantal demonstranten op enkele duizenden.
Velen hebben Palestijnse vlaggen bij zich. Die worden ook uitgedeeld. Demonstranten roepen leuzen als “Free, free Palestine” en “One, two, three. Palestine will be free. Six, seven, eight. Israel is terror state.”
Vanaf het podium roept de organisatie de demonstranten op om het netjes te houden en de regels te volgen. Een aantal mensen zal de demonstranten toespreken. Daarna gaan de deelnemers te voet naar het Westerpark, waar ook nog toespraken zullen worden gehouden.
Volgens de organisatie van de pro-Palestina-demonstratie heeft Israël ervoor gekozen om in de Gazastrook grootschalige mensenrechtenschendingen te begaan, zoals het bombarderen van huizen, scholen en ziekenhuizen en het afsluiten van de toevoer van water, voedsel en energie naar Gaza. De organisatie beschuldigt Israël van genocide.
Voorwaarden voor demonstratie
In Frankrijk en steden als Berlijn en Wenen werden pro-Palestijnse demonstraties deze week verboden. De gemeente Amsterdam staat deze betoging wel toe, omdat ze de vrijheid van meningsuiting wil beschermen en faciliteren. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet de organisatie een eigen ordedienst hebben die demonstranten aanspreekt als ze zich niet aan de regels houden.
Het is bij de demonstratie niet toegestaan om met vlaggen van Hamas of Hezbollah te zwaaien. Ook haatzaaien, oproepen tot geweld en antisemitisme mag niet. De politie controleert daarop. Op het politiebureau zijn een officier van justitie en meerdere tolken aanwezig. De officier beoordeelt uitingen op strafbaarheid als de politie ter plekke daarover twijfelt.
Dorien Ballout, een van de organisatoren van de demonstratie, zei gisteren in het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen dat ze geen problemen verwacht en noemt de voorwaarden vanzelfsprekend. Wel gaf ze aan dat er onder pro-Palestijnen veel boosheid is over de militaire reactie van Israël en het verwachte grondoffensief. “Onze belangrijkste boodschap is dat de internationale gemeenschap nu moet ingrijpen. Meer kunnen we niet doen. We voelen ons machteloos.”

Frank schrijft altijd met een kritische blik en een diep begrip van de onderwerpen die hij behandelt. Hierdoor weet hij zijn lezers altijd te boeien en aan te zetten tot nadenken.