Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Wat mij gelukkig maakt, is gratis’


Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Wekelijks gaan we in gesprek met mensen uit alle hoeken van de samenleving. Want als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het oer-Hollandse gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: de 31-jarige Rosa, die dankzij de reizen die zij maakte, leerde wat haar écht gelukkig maakt.

Naam: Rosa Bertram
Leeftijd: 31
Beroep: schrijver & redacteur
Woonsituatie: huurt een boerderij
Netto maandsalaris: minder dan 2000 euro

Geld maakt (niet) gelukkig

Rosa kiest voor vrijheid en beweegt op en neer tussen Nederland en Portugal. Ze heeft in de afgelopen tien jaar veel gereisd en brengt daarover een boek uit: De magie van reizen. Veel dingen waar zij geluk uit haalt, zijn gratis. Maar toch heb je geld nodig. Hoe vindt zij daarin een balans?

Hoe ben jij financieel opgevoed?

„Er werd niet heel stellig over geld gesproken. We hebben thuis niet per se leren sparen. Mijn ouders vonden het wel belangrijk dat ik zelf aan het werk ging. Mijn eerste bijbaantje was een krantenwijk, wat ik heel saai vond. Later ging ik aan de slag in een hondenhotel in Zwanenburg. We woonden in Amsterdam, dus mijn moeder bracht me daar naartoe en op de terugweg ging ik liften naar huis.”

„Vanaf diezelfde leeftijd ging ik op kamers wonen. Ik kreeg studiefinanciering en ik ging op creatieve manieren geld verdienen. Ik kocht samen met een vriendin een bus waarmee we allerlei festivals afreisden om mensen te schminken. Het leverde niet enorm veel geld op, maar we hadden wel een heel leuk bedrijf opgericht.”

In hoeverre zijn werk en geld voor jou verbonden?

„Ik heb voor mijn gevoel droomwerk. Maar dat betekent niet dat werk belangrijker is dan mijn privéleven – als die twee dingen überhaupt al van elkaar te scheiden zijn. Ik vind het fijn dat ik me geen zorgen hoef te maken om geld en dat ik kan voorzien in mijn huur en eten. Heel veel leuke dingen die ik nu doe in mijn leven zijn gratis en niet te koop. Vrijheid, tijd en gezondheid: dat kun je niet kopen. Met de tijd en vrijheid die ik nu heb kan ik dagelijks in de natuur zijn, dat kost geen geld, maar maakt me wel heel gelukkig. Sporten, buiten leven, omgeven zijn door de natuur, daar ligt nu mijn prioriteit en daar heb ik mijn leven op ingericht.”

Hoe kwam je erachter waar jouw prioriteiten liggen?

„Ik was nooit heel materialistisch en ik ben altijd een vrijheids-tripper geweest. Door te reizen – waarbij je sowieso weinig spullen kunt meenemen – is voor mij materiële waarde steeds minder belangrijk geworden. Ik werk nu natuurlijk nog wel, maar geen acht uur per dag. Als je heel sec zou kijken wat ik heb qua bezittingen, dan is dat eigenlijk heel weinig. Maar ik ben wel heel gelukkig.”

Hoe vind je een balans tussen geld verdienen en je vrijheid bewaken?

„Bepaalde spullen heb je nu eenmaal nodig om een fijn leven te kunnen hebben. Daarin kan ik voorzien. En daarnaast vind ik het belangrijk om een buffer achter de hand te hebben. Mijn auto kost geld en de huur moet betaald worden, hoewel ik ook prima een periode in mijn auto zou kunnen leven. Maar mocht mijn auto kapot gaan, wil ik reparaties kunnen bekostigen. Voor Nederlandse standaarden verdien ik relatief weinig, maar toch lukt het me om te sparen omdat mijn vaste lasten heel laag zijn. Ik streef ernaar om 500 euro per maand te sparen en dat lukt meestal best goed. ”

Binnenkort verschijnt je boek. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

„Na mijn afstuderen heb ik een reis gemaakt van 2,5 jaar. In de periode daarna was ik 5 jaar lang hoofdredacteur bij online magazine Bedrock. In die tijd ben ik benaderd door een uitgever om een boek te schrijven, waarna ik nog even heb getwijfeld of ik het zou gaan doen. Ik was pas 27 jaar. Toch heeft het reizen mij al zoveel geleerd dat ik uiteindelijk zeker wist wat de boodschap van het boek moest worden.”

Je bent ook veel bezig met duurzaamheid. Hoe combineer je dat met reizen?

„Leven met een neutrale ecologische voetafdruk is niet mogelijk. Choose your battles, denk ik daarom. Ik maak impact op mijn eigen manier: overal waar ik kom doe ik vrijwilligerswerk en ik zou nooit ver vliegen voor een weekje vakantie. Als ik ergens heen ga is dat voor een langere periode, daarin maak ik bewuste afwegingen. Maar ik zou reizen nooit helemaal willen opgeven. Tegelijkertijd heb ik in de afgelopen tien jaar al zoveel gezien, dat ik voor nu wat meer rust heb gevonden.”

„Reizen hoeft ook niet altijd ver, het kan ook dichtbij huis. Ik kampeer hier in Portugal wekelijks met mijn Jeep ergens anders aan de kust. Als ik in Nederland ben, zoek ik ook plekken dichtbij huis op.”

Stelling: je kunt nooit te veel geld hebben.

„Dat ligt eraan wat je met het geld doet. De eigenaar van Patagonia heeft zijn vermogen weggegeven ten behoeve van het klimaat. Met heel veel geld zou je heel concreet goede, duurzame initiatieven kunnen steunen. Zonder geld kun je ook een positieve impact hebben op de wereld, maar met geld kun je wel heel gericht stappen zetten en investeren.”

Stelling: geld wordt meer waard als je het kunt delen.

„Ja, dat wist ik ook als student al, ook als ik dan platzak was. Heeft de één een keer wat minder te makken, dan betaal ik met liefde voor hem of haar. Zo zorgen we voor elkaar. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en we willen uiteindelijk alle mooie dingen delen.”

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

„Tot een bepaalde hoogte maakt geld wel gelukkig. Financiële zorgen leveren stress op en stress daar kun je letterlijk ziek van worden. Ik geloof wel dat er een bepaald limiet aan zit en dat is ook door verschillende onderzoeken uitgewezen. Daarnaast is het goed om uit te zoeken welke dingen jou gelukkig maken.

Heb je daar geld voor nodig? Besteed ik mijn geld aan de juiste dingen en waar liggen mijn prioriteiten? Als je dat weet, is het ook duidelijker hoeveel geld daar voor nodig is. Soms is het nodig om uit je comfortzone te stappen om erachter te komen waar je prioriteiten liggen – dat gaat gemakkelijker op een onbekende plek. Dat hoeft niet direct aan de andere kant van de wereld zijn; dat kan ook in een andere wijk of plaats in Nederland die je nog niet kent. In Nederland is het ook prachtig. ”

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Meer artikelen lezen over Geld & Carrière? Dat kan hier.

Bron weergeven