Kindred Ventures voorziet een ‘enorme explosie van startups’ met dank aan AI


Vorige week spraken we met Kindred Ventures, een kleine, negen jaar oude, in San Francisco gevestigde onderneming voor startende ondernemingen die, ondanks investeringen in veel opkomende startups – meer dan 100 tot nu toe – een generalistische benadering hanteert en investeert in AI, klimaattechnologie, consumenteninternetbedrijven, crypto-deals, fintech-startups, gezondheidsstartups, mobiliteitsstartups en de outfits die tools en infrastructuur ontwikkelen.

Het is een beetje alsof je probeert de oceaan aan de kook te brengen, maar de twee directeuren van het bedrijf – Steve Jang en Kanyi Maqubela – hebben genoeg succes gehad dat de investeerders van Kindred vorig jaar ermee instemden om ze aanzienlijk te laten varen. Inderdaad, na het sluiten van een fonds van $ 56 miljoen in 2019 en een fonds van $ 101 miljoen in 2021, sloot Kindred vorig jaar een fonds van $ 200 miljoen – plus, voor de eerste keer, een fonds in een later stadium om bedrijven in de groeifase in Kindred’s eigen portefeuille te ondersteunen en daarbuiten. Voor de laatste hebben ze $ 112 miljoen aan toezeggingen opgehaald, waardoor hun totale beheerde vermogen op $ 550 miljoen komt, inclusief enkele speciale voertuigen die ze gaandeweg hebben opgehaald.

De grootste overwinningen van de outfit tot nu toe – Uber, Coinbase, Postmates – zijn afkomstig van een engelenfonds, maar de outfit heeft geen tekort aan veelbelovende nieuwere weddenschappen, waaronder op Humane, een nog steeds stealth-startup opgericht door het voormalige Apple-team Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno die een seed-investering ontving van Kindred, en wiens Series C-ronde van $ 100 miljoen in maart ook werd geleid door Kindred.

We hebben met Jang en Maqubela over allerlei dingen gepraat en we zullen binnenkort een podcast van die chat beschikbaar hebben; in de tussentijd is een uittreksel hieronder onderdeel van onze discussie die zich concentreerde op de toekomst van startups, en of de voortdurende vooruitgang in AI meer van hen zal betekenen, of veel minder.

TC: Omdat mensen op dit moment zo geïnteresseerd zijn in alles wat met AI te maken heeft, kun je iets vertellen over de bedrijven die je hebt gefinancierd?

SJ: We hebben ons in de loop van de tijd veel gericht op grensverleggende technologie en gingen achter bedrijven met een verhaallijn van 10 tot 20 jaar aan. Humaan is er daar één van. We hebben geïnvesteerd in een bedrijf genaamd Hourone AI, een video-AI-bedrijf uit Tel Aviv in Israël. We zijn vroege investeerders in Tonal, dat in het verleden veel computervisie en machine learning heeft gebruikt en nu veel van wat het op dat gebied doet, upgradet en veel AI-gerelateerde functies naar voren brengt. We hebben bedrijven in de robotica; we hebben bedrijven in toeleveringsketens. Ze maken allemaal gebruik van de kansen die ze zien, niet alleen met generatieve AI, maar ook met industriële AI.

Op het gebied van generatieve AI zijn er deze basismodelbedrijven, evenals op dit moment veel meer applicatielaagbedrijven, hardwarebedrijven, infrastructuur- en toolingbedrijven. Maar na verloop van tijd is het me nog steeds niet duidelijk of we vier bedrijven in de wereld zullen hebben of vier biljoenen, gezien hoe krachtig AI lijkt te zijn.

KM: Oh, god, er zullen veel, veel, veel meer bedrijven zijn. Het maakt deel uit van de trend om de abstractielaag op te gaan en meer mensen bouwers te laten worden. Vroeger was het zo dat als je iets (wilde) bouwen, je een bepaalde vaardigheid nodig had, die eigenlijk beperkt was tot een heel redelijk klein deel van de bevolking. Maar die eerste computergolf gaf iedereen superkrachten en elke volgende golf sindsdien heeft alleen maar meer superkrachten gegeven. En dus waar we nu naar kijken – en je ziet dit bijna overal op de stapel – zijn cardiologen die kunnen communiceren met echt complexe grote, real-time datasets en er echt interessante manipulaties van kunnen maken zonder te hoeven coderen. Je hebt ontwerpers die full-stack websites en full-stack platforms en applicaties op het web kunnen ontwerpen zonder te hoeven coderen – en dat is alleen op codeniveau. Er zijn zoveel andere manieren waarop intelligentie toeneemt vanwege deze systemen, dus ik denk dat er een enorme explosie van nieuwe startups zal plaatsvinden die mogelijk wordt gemaakt door het feit dat we nu meer mensen toegang geven tot meer extreem geavanceerde software met hefboomwerking hulpmiddelen.

Ben je bang dat deze explosie de venture-business kan vernietigen? Waar is de schaal als iedereen in staat is om met deze tools zijn eigen bedrijf te runnen?

SJ: Deze vraag werd veel gesteld rond de tijd van AWS en iOS en Android. Deze drie dingen zijn allemaal (rond dezelfde tijd) gelanceerd en mensen vroegen zich af: betekent dit dat iedereen een bedrijf kan beginnen? Het vermogen om aan de slag te gaan is veel makkelijker, wat goed is voor de samenleving.

Wat investeerders betreft, de dag waarop je vrij gecontroleerde toegang hebt tot startups en dit nepnetwerk speelt in jouw voordeel – op basis van stamboom en merk – misschien is dat spel opengegaan. Wat we er zo leuk aan vinden, is dat het veel meer ondernemers ertoe aanzet hun productideeën uit te werken, en dat vind ik over het algemeen geweldig. Dus ik denk dat dat voor de oude garde problematisch kan zijn, maar voor de nieuwe garde van investeerders, of het nu gaat om angel-investeerders, kleine startfondsen of grote startkapitaalfondsen, dit is geweldig.

Maar als iedereen deze supergeavanceerde nieuwe tools heeft, wordt dan niet alles uiteindelijk handelswaar?

KM: We hadden gisteravond eigenlijk een discussie over iets soortgelijks. Ik denk dat het eerste waar je aan moet denken, is: er zijn waarschijnlijk oneindig veel manieren om informatie aan te passen, vooral als het om media en inhoud gaat, en dat maatwerk resulteert in een buitengewoon consumentensurplus en buitengewone macht voor de eindgebruiker. De mogelijkheid om zeer gepersonaliseerde inhoud te consumeren, om zeer gepersonaliseerde inhoud te creëren, om die inhoud flexibel te laten zijn – trouwens toegepast in de hele industrie, dus in de gezondheidszorg en zorgcoördinatie, communicatie, geestelijke gezondheid, vriendschap, sociale netwerken – is echt, echt krachtig.

Het andere dat volgens mij het vermelden waard is, is dat we ons momenteel op een heel interessante plek bevinden. Steve noemde een periode waarin deze verbazingwekkende samenvloeiing van nieuwe platforms allemaal tegelijkertijd op de markt kwam. Daarna was er een vrij lange periode waarin we allemaal gewoon genoten van mobiel en SaaS. Nu hebben we een nieuwe manier van denken nodig over hoe bedrijfsmodellen worden geactiveerd, nieuwe maatstaven en nieuwe benchmarking, en dat is echt opwindend, vooral voor een beginnende investeerder die zich richt op producten en het startpunt van innovatie. Maar het gaat er anders uitzien dan de vorige cyclus en dat is door het ontwerp op dezelfde manier waarop mobiel en SaaS heel anders waren dan de eerste internetcyclus, die er heel anders uitzag dan de cyclus ervoor.

Kindred Ventures voorziet een ‘enorme explosie van startups’ met dank aan AI door Connie Loizos, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunchBron weergeven