In de industriële wereld is cement ongeveer net zo alomtegenwoordig als materialen. Maar ondanks het duidelijke en voor de hand liggende nut ervan, is cement verantwoordelijk voor zo’n 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot – als het een land was, zou het volgens sommige schattingen de op twee na grootste uitstoter ter wereld zijn.
Hoewel de alomtegenwoordigheid van cement grotendeels te danken is aan hoe gemakkelijk het te produceren is en aan de relatieve kosten, is het maken van cement enorm koolstofintensief vanwege de hoeveelheid energie die nodig is om het te maken. En dit is iets dat de Britse startup Material Evolution probeert aan te pakken met een nieuw energiezuinig productieproces dat volgens zeggen nul warmte vereist.
Material Evolution, opgericht in 2017, heeft vandaag aangekondigd dat het £ 15 miljoen ($ 19 miljoen) heeft opgehaald in een Serie A-financieringsronde om de productie van zijn koolstofarme cement op te schalen, waarvan het zegt dat het een 85% lagere koolstofvoetafdruk heeft dan normaal Portlandcement .
Terwijl Material Evolution officieel is opgericht in de VS, waar het aanvankelijk bedoeld was als zijn eerste doelmarkt, opereert het bedrijf substantieel vanuit het VK, waar de oprichters en het team van 20 zijn gevestigd, en ook waar de volledige productontwikkeling plaatsvindt.
Er zijn tal van bedrijven die het koolstofprobleem van cement proberen aan te pakken, waaronder jonge parvenu’s zoals Carbon Re en Carbonaide, die beide recentelijk risicokapitaal (VC) hebben opgehaald. Maar Material Evolution wijst op zijn eigen gepatenteerde technologie als een belangrijke onderscheidende factor. In plaats van de energieverslindende ovens te gebruiken die typerend zijn voor het maken van cement, zegt het bedrijf dat het een “alkali-fusie” -proces gebruikt om cement te produceren bij omgevingstemperatuur, uit verschillende “industriële afvalstoffen en grondstoffen”, waardoor de behoefte aan fossiele brandstoffen wordt omzeild.
Wanneer Material Evolution het heeft over ‘alkalifusie’, verwijst dat in wezen naar een proces dat gebaseerd is op soortgelijke principes als die van kernfusie.
“Fusietechnologie wordt geprezen als de manier om (de komende) miljoenen jaren in de energiebehoefte van de mensheid te voorzien, terwijl er geen kooldioxide of broeikasgassen worden uitgestoten”, zei mede-oprichter en CEO van Material Evolution Dr. Elizabeth Gilligan in een verklaring.
Het bedrijf zegt dat zijn materiaal al in de industrie wordt gebruikt, grotendeels mogelijk gemaakt door een strategisch partnerschap met materiaalbedrijf Sigmaroc, dat ook een strategische investeerder is in de Series A-ronde van Material Evolution.
De Series A van het bedrijf werd geleid door Kompas VC, met deelname van Norrsken VC, Circle Rock en SigmaRoc.
Material Evolution haalt $ 19 miljoen op om de cementindustrie koolstofvrij te maken door Paul Sawers, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunch

Frank schrijft altijd met een kritische blik en een diep begrip van de onderwerpen die hij behandelt. Hierdoor weet hij zijn lezers altijd te boeien en aan te zetten tot nadenken.