Meer turbulentie in het vliegtuig, hier komt dat door


Als je regelmatig vliegt, heb je het wellicht gemerkt: het lijkt alsof er steeds meer turbulentie is. Wetenschappers hebben er onderzoek naar gedaan en leggen nu uit waarom dat zo is.

Turbulentie tijdens een vlucht is heel vervelend. Het kan niet alleen je vliegangst vergroten, maar het is ook erg ongemakkelijk. Dat geschud is sowieso niet prettig, vooral niet als je een drankje op je tafeltje hebt staan.

Meer turbulentie tijdens het vliegen

Het lijkt erop dat we er maar mee moeten leren leven, want volgens de wetenschap wordt het niet minder. Sterker nog, het wordt alleen maar erger tijdens het vliegen. Dit heeft alles te maken met klimaatverandering, zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.

Uit het onderzoek blijkt dat tussen 1979 en 2020 de turbulentie met 55 procent is toegenomen. De turbulentie lijkt vooral aanwezig te zijn tijdens vluchten tussen de Verenigde Staten en Europa, maar ook bij het vliegen in Europa zelf, het Midden-Oosten, het zuiden van de Atlantische Oceaan en de Oostelijke Stille Oceaan.

Dit wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Turbulentie ontstaat door verschillen in windsnelheid op verschillende hoogtes, die toenemen door snellere windstromen. Deze worden chaotischer door de stijgende temperatuur op aarde. Dit is iets wat je merkt tijdens het vliegen.

Hevigere zomers

In de zomer is er over het algemeen minder turbulentie dan in de winter. Volgens de onderzoekers zal dit fenomeen echter het meest toenemen in de zomers. Tegen 2050 zouden de zomers zelfs net zo turbulent kunnen zijn als de winters in de jaren 50.

Luchtvaartmaatschappijen moeten manieren vinden om met turbulentie om te gaan. Reizigers zitten natuurlijk niet te wachten op een vlucht vol trillingen. Het kan betekenen dat er andere routes moeten worden gekozen om te vliegen. Helaas is het echter moeilijk om in heldere lucht te navigeren, omdat radar alleen druppels in wolken kan detecteren.

Luchtvaartmaatschappijen zullen echter moeten reageren, omdat turbulentie hoge kosten met zich meebrengt. Het geschud tijdens het vliegen is niet alleen vervelend voor passagiers, maar veroorzaakt ook vertragingen, schade en slijtage aan vliegtuigen. Dit is iets waar die bedrijven serieus over moeten nadenken.

We zijn egoïstisch met het delen van onze goede vakantietips, alleen face to face doen we dat

 Bron weergeven