Nationaal stilstaan bij corona: 'We hebben met elkaar best wat meegemaakt'

In het provinciehuis van Noord-Brabant opent koning Willem-Alexander vanmiddag de foto-expositie Nationaal stilstaan bij corona. In die tentoonstelling vertellen 44 Nederlanders door middel van een foto het verhaal van iemand die het meeste indruk op die persoon heeft gemaakt tijdens de pandemie.

Het project wordt georganiseerd door het Nationaal Comité stilstaan bij corona, dat door het kabinet werd ingesteld om na te denken hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad.

“Nu de pandemie voorbij is, richt Nederland de blik graag weer vooruit. Toch zijn de gevolgen van de coronacrisis nog merkbaar en voelbaar”, zegt Arno Brok, commissaris van de koning in Friesland en voorzitter van het comité. “Voor het afsluiten van deze periode is het belangrijk samen stil te staan bij de impact die corona op ons leven had en heeft.”

Een van de foto’s uit de expositie is uitgekozen door Arianne de Jong. “Ik sta stil bij mijn broer John die is overleden aan corona, de ziekte waar hij niet in geloofde.” John overleed op 20 december 2021, vijf dagen nadat hij een enigszins lacherig bericht op Facebook zette dat hij positief getest was.

“In het begin ben ik ongelofelijk boos op hem geweest, terwijl je ook aan het rouwen bent. Je denkt toch, als jij je had laten vaccineren, dan had mijn broer misschien nu nog geleefd.” Die boosheid bij Arianne is inmiddels verdwenen. “Ik ben heel blij dat ik mijn broer niet meer alleen als wappie zie. Dat ik weer van hem kan houden zoals hij was. De leuke gozer die hij was, voordat dit allemaal gebeurde.”

Long Covid

Er is door het comité lang nagedacht over de vorm. “Eerst wilden we een officiële herdenking organiseren, maar dat voelt nu niet meer passend. Door het vertellen van al die verschillende verhalen worden ook de verschillende kanten belicht”, vertelt Arno Brok.

In de expositie zijn foto’s te zien van zorgmedewerkers en leraren, tot projecten in het Caribisch deel van Nederland en ook mensen die kritiek hadden op de maatregelen.

Brok: “Er zijn nog veel mensen die dagelijks last hebben van corona omdat ze long covid hebben. Voor hen is de coronacrisis geen verleden tijd en dat is natuurlijk heel vervelend. We hopen dat ook zij zich in de tentoonstelling kunnen herkennen.”

Arianne de Jong vindt het prettig dat er op deze manier aandacht, erkenning is. “We zijn allemaal maar doorgegaan na die heftige coronaperiode, maar er is zoveel met ons gebeurd. Het is best terecht om daar even stil te staan bij wat we als samenleving hebben meegemaakt.”

De tentoonstelling is tot en met 15 november te zien in het provinciehuis Noord-Brabant en daarna in drie andere provinciehuizen. De foto’s en verhalen zullen later ook online te zien zijn.Bron weergeven