OpenAI brengt de concurrentie naar de deur van DeepMind met een nieuw kantoor in Londen


OpenAI breidt uit naar het buitenland. Naar Londen, specifiek.

Vandaag heeft de door Microsoft gesteunde AI-startup aangekondigd dat het van plan is een kantoor te openen in Londen, de eerste internationale buitenpost. Wanneer de locatie van OpenAI in Londen zijn deuren opent, zal het zich richten op het bevorderen van “onderzoeks- en engineeringcapaciteiten”, terwijl de samenwerking met “lokale gemeenschappen en beleidsmakers” in evenwicht moet worden gehouden, aldus CEO Sam Altman.

“We zien deze uitbreiding als een kans om talent van wereldklasse aan te trekken en innovatie in de ontwikkeling en het beleid van AGI te stimuleren”, zei Altman, die naar verluidt Polen en Frankrijk als alternatieven voor het kantoor had gelanceerd, in een ingeblikte verklaring. “We zijn enthousiast over wat de toekomst in petto heeft en om te zien welke bijdragen ons kantoor in Londen zal leveren aan het bouwen en implementeren van veilige AI.”

Londen is een opvallende keuze voor OpenAI, dat sinds de oprichting in 2015 niet verder is uitgebreid dan het hoofdkantoor in San Francisco. De stad is al lang de thuisbasis van DeepMind, de grootste AI-onderzoeksdivisie van Google, en een bron van datawetenschapstalent, dankzij zijn rijke academische geschiedenis en gerenommeerde universiteiten.

Over het algemeen wordt Londen ook een bloeiend centrum voor AI-startups. Volgens een recent rapport waren vanaf 2021 meer dan 1.300 AI-bedrijven in Londen gevestigd en was de stad de best gefinancierde stad in het VK in termen van geïnvesteerde venture-dollars.

De stad is ook politiek belangrijk voor technologiebedrijven die zwaar in AI hebben geïnvesteerd, zoals OpenAI, die de Britse bestuursorganen proberen te overtuigen om AI met een lichte aanraking te reguleren. Tijdens een recente lobbytour verscheen Altman aan het University College London, waar hij opriep tot “evenwichtige” regelgeving en waarschuwde voor de risico’s van deepfake desinformatie.

Bij diezelfde verschijning zei Altman dat OpenAI zou “ophouden met werken” in de Europese Unie als het niet kan voldoen aan de bepalingen van de AI-wet van het blok, een van de eerste uitgebreide reeks voorschriften voor de AI-industrie. Hij trok zich later terug van de opmerkingen – maar het stuk was gemaakt.

OpenAI brengt de concurrentie naar de deur van DeepMind met een nieuw kantoor in Londen van Kyle Wiggers, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunchBron weergeven