PEC Zwolle hield al rekening met Schreuders vertrek: 'Dick is populair'

Bij PEC Zwolle hoopte de clubleiding van de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen een leuke dag te kunnen maken; beetje trainen, als promovendus uitspreken dat je graag in de eredivisie wilt blijven en natuurlijk ‘grote aankoop’ Kenneth Vermeer aan de verzamelde media presenteren.

Zo’n dag werd het niet. Nog voordat die was begonnen, werd de beoogde goed nieuws-show al doorkruist door het nieuws dat trainer Dick Schreuder de club uit Zwolle verlaat voor – in zijn eigen woorden – ‘een nieuw project elders’.

Dat nieuwe project elders zou volgens VI de Spaanse derdeklasser CD Castellón zijn, eigendom van de door pokeren steenrijk geworden Griekse-Amerikaan Bob Voulgaris, die de ambitie heeft om binnen zes jaar in de Primera Division uit te komen.

En dus wordt het een rumoerig dagje in Zwolle. De timing van het vertrek van Schreuder is op zijn zachtst gezegd beroerd. De 51-jarige Barnevelder bracht PEC binnen één seizoen weer terug naar de eredivisie, maar in plaats van te oogsten, kiest Schreuder voor – vermoedelijk – een buitenlands avontuur en neemt hij assistent Johan Plat en middenvelder Haris Medunjanin mee, die ook onderdeel van zijn staf wordt. De eerste training van het seizoen staat zodoende onder leiding van de overgebleven assistent Henry van der Vegt.

Die mag zich als eerste voor de camera melden. Van der Vegt was in het verleden technisch directeur bij Cambuur en loopt dus al een tijdje mee in het voetbal. “Je weet dat dit kan gebeuren. Voor mij was het geen enorme verrassing. Dick houdt van uitdagingen. Als hij zo’n kans krijgt, dan gaat hij. Ik ga hier door als assistent. Wie Dick opvolgt? Dat moet je technisch directeur vragen.”

‘Speelde al de hele week’

Op naar Marcel Boudesteyn. Als de technisch directeur voor de camera verschijnt, gaat het vanzelfsprekend alleen nog maar over ‘het nieuwe project elders’ van Schreuder. Ook hij is niet verrast. “Dick is populair, iemand die prijzen pakt en dat heeft hij afgelopen seizoen ook gedaan door ons terug naar de eredivisie te brengen”. Er was volgens Boudesteyn al interesse van o.a. Fortuna Sittard, FC Groningen en FC Utrecht. “Maar nu komt er zoiets moois voorbij voor Dick, dan komt het moment dat je uit elkaar gaat. Het speelde de hele week al, maar hij is de man die er een klap op moet geven.”

“Dick Schreuder is een man van projecten”, zegt Boudesteyn zelf. Wat vindt de technisch directeur er dan van dat zijn trainer een club uit de Nederlandse eredivisie inruilt voor een Spaanse derdeklasser? “Daar ga ik niet op in. Dick moet eerst alle formaliteiten nog regelen. Ik vind daar niets van. Ik ken Dick al heel lang en hij ziet dit als een uitdaging. Dick is een avonturier.”

De goed nieuws-show begon dus met slecht nieuws toen Boudesteyn aan het begin van de dag de spelersgroep op de hoogte moest brengen van het vertrek van hun trainer. “Ik ben het gesprek positief begonnen door ze te complimenteren dat je als degradant meteen weer promoveert, dat we iets fantastisch hebben gedaan met elkaar. Dit seizoen gaan we proberen er met elkaar in te blijven, maar vervolgens heb ik ze verteld dat we dat zonder deze trainer gaan doen.”

Jansen nieuwe trainer?

“In het proces van meteen weer terug naar het hoogste niveau was Dick de aanjager”, vervolgt hij. “Ik heb hem anderhalf jaar geleden zover gekregen dat hij met zijn staf naar PEC kwam en aan dit project begon. We kennen elkaar goed. Als hij na anderhalf seizoen dan zo’n kans krijgt, moet je ook kunnen zeggen: het is goed zo.”

Boudesteyn reageert ook op het gerucht dat Johnny Jansen de eerste gegadigde is om de plotseling ontstane vacature op te vullen. Jansen staat nu nog onder contract bij Safa Sporting Club uit Libanon. “Ik hoor zoveel namen”, blijft Boudesteyn laconiek. “Dit zat eraan te komen. Er is een plan B en daar zijn we mee bezig. Nee, de nieuwe trainer is nog niet binnen, want anders stond hij wel voor de groep. Zo lang het niet rond is, kan er nog van alles gebeuren.”Bron weergeven