Reis door geschiedenis? Dit zouden de oudste steden ter wereld zijn


Oude ruïnes, sporen van historie en een sprong terug in de tijd. Wellicht dat je ooit een reis door de geschiedenis kunt maken en deze steden kunt bezoeken (als het veilig is). Deze steden zouden namelijk weleens de oudste steden ter wereld kunnen zijn.

Welke stad nu echt de oudste der ouden is, blijft raadselachtig. Er zijn namelijk meerdere plekken wereldwijd waar steden al duizenden jaren bestaan. Het Libanese Beiroet, Byblos of Sidon, het Bulgaarse Plovdiv, het Iraanse Susa of het Griekse Athene. Allemaal steden die er al eeuwenlang zijn. Maar precies aanwijzen welke plekken het verste terug gaan in de tijd, blijft lastig. Het wetenschappelijke IFL Science somt vier steden op, waar de geschiedenis zeker terug te vinden is.

Oudste steden ter wereld

1. Jericho – Palestina

Een groot aantal eeuwenoude steden treft men in het Midden-Oosten. Met om te beginnen de stad Jericho in Palestina. Archeologische vondsten tonen aan dat de stad de afgelopen millennia een plek is geweest voor talloze nederzettingen. Zo zouden delen van de stad en de beroemde muren afkomstig zijn rond 9.000 jaar voor Christus. Overigens is er een modern Jericho (2 kilometer verderop) en het oude deel, dat bekend staat als Tell es-Sultan.

Het St. Georgeklooster vlakbij de Palestijnse stad Jericho

2. Damascus – Syrië

Syrië blijkt een land waar eveneens veel oudheid te vinden is. Ook hier werden archeologische vondsten van 9000 voor Christus gevonden, maar later kwamen onderzoekers daar op terug. Toen werd geconcludeerd dat mensen zich pas 6000 jaar later in Damascus vestigden. Maar alsnog, een stad vol geschiedenis.

3. Aleppo – Syrië

Een andere stad in Syrië blijkt ook ver terug in de tijd te gaan. Aleppo is een stad die we veelvuldig in het nieuws voorbij zien komen door de Syrische oorlog. Ook deze stad zou sinds 6000 voor Christus bewoond zijn en ontpopte zich later tot een belangrijke stad langs de Zijderoute in de 12e tot 15e eeuw na Christus.

Aleppo in Syrië Foto: Unsplash

4. El-Fajoem (Fayoum, Fayum, Faiyum Oasis) – Egypte

Een stad die door de oude Egyptenaren gesticht werd, onder de naam Shedet. De stad en inwoners zouden in de ban zijn geweest van krokodillengod Sobek, waardoor de oude Grieken de stad ‘Crocodilopolis’ noemden. De archeologische vondsten tonen aan dat de stad bestaat sinds 5500 voor Christus. Wat het de oudste stad van heel Egypte en een van de oudste steden van heel Afrika maakt.

@mostafa3ateya

#fypシ #fyp #egypt #fayoum #morning #الفيوم #mostafa3ateya

♬ original sound – ﮼مصطفى ﮼عطيه

Wist je overigens dat de oudste stad van Nederland Nijmegen is? Al strijden ook Maastricht, Utrecht en Deventer om die titel. En kende je deze mooiste dorpen van Nederland al?

Kloven, kliffen, uitkijkpunten… Deze vijf mooiste dorpen van Europa hebben het

Bron weergeven