Rotterdamse Popweek wil beginnende en gevestigde artiesten een podium geven


In november wordt voor de elfde keer Rotterdamse Popweek georganiseerd. Een event dat afgelopen jaar ruim 65.000 bezoekers trok en toont wat er allemaal gebeurt en mogelijk is in de havenstad. Volgens Jessica Santiago Lopez, verantwoordelijk voor marketing en communicatie, is het festival uniek en wordt ieder podium in Rotterdam hierbij betrokken. “Wij laten zien wat er hier te bieden is en wat er op muzikaal gebied gemaakt wordt.”

Tussen 3 en 12 november staat heel Rotterdam weer in het teken van muziek. In meer dan tien jaar is Rotterdamse Popweek uitgegroeid tot een tiendaags event waar in 2022 ruim 800 acts optraden op 230 events, verspreid over 126 locaties door de havenstad. Het programma is divers met heel veel optredens (van zowel Rotterdamse, nationale als internationale artiesten), de popronde, verschillende festivals (Dutch Doom Days, Birdfest, Submit Fest), demopitches, talks, masterclasses, releaseparty’s en nog veel meer.

Hoe is Rotterdamse Popweek begonnen?

“De Popunie zocht naar een manier om Rotterdam als muziekstad op de kaart te zetten. Laten zien wat er hier allemaal plaatsvindt op het gebied van popcultuur. We zijn toen begonnen met zowel bestaande als nieuwe popgerelateerde activiteiten te bundelen en in de schijnwerpers te zetten, en te ondersteunen waar nodig. Door de jaren heen hebben we gezien dat hier veel meer talent aanwezig is en veel meer activiteiten plaatsvinden dan de buitenwacht vaak denkt. Popweek is een goed moment om nieuwe initiatieven aan te moedigen en onder de aandacht te brengen. Naast dat alles willen we de makers, zowel nieuw als oud, ondersteunen en een podium bieden.”

Popweek is een goed moment om nieuwe initiatieven aan te moedigen

Hoe hebben jullie corona overleefd?

“Tot 2019 was er binnen Rotterdamse Popweek een constante groei. Ieder jaar kwamen er meer bezoekers, makers, events en podia bij. In de twee coronajaren konden we in een beperkte setting verder, maar dat was compleet anders. We waren blij toen we in 2022 weer vol aan de slag konden. Het programma voor november is ook dit jaar groot en vol bijzondere concerten en gebeurtenissen. Van grote concerten in de Maassilo en RDM Onderzeebootloods tot kleinere shows in Baroeg, V11 of de kleinere cafe’s.”

Met hoeveel Rotterdamse podia werken jullie dit jaar?

“In de Popweek nemen we alle podia in Rotterdam mee. Naast de bekende plekken als Rotterdam Ahoy en Rotown, proberen we ook nieuwere locaties en podia extra onder de aandacht te brengen. We proberen met Rotterdamse Popweek allesomvattend te zijn op het gebied van muziek en podia. We bundelen de programma’s van de venues en werken ook samen met partijen in het Rotterdamse cultuurveld, bijvoorbeeld met de leden van PopUp Rotterdam, Cult North of Vocalsz”

We proberen met Rotterdamse Popweek allesomvattend te zijn

Hebben jullie last van inflatie en de ­stijgende personeelskosten?

“Het is vooral aan de zalen en de makers om hun eigen events op te zetten. Wij brengen alles samen onder de vlag van Rotterdamse Popweek en zetten zo de stad in het beste muzikale voetlicht. Natuurlijk merken we in onze eigen begroting wel de stijgende kosten en we moeten dit jaar kijken hoe we het allemaal het beste kunnen besteden, maar we hoeven ons geen zorgen te maken over extra personeel of kosten zoals de makers dat moeten doen. Natuurlijk zien we dat wel om ons heen gebeuren bij onze partners. In sommige gevallen duurt het bijvoorbeeld langer dan normaal om concerten of events op te zetten. Vaak moeten er op het laatste moment nog dingen worden geregeld of is er een tekort aan materiaal en personeel. Dat is meer dan voor de corona-pandemie.”

Wij brengen alles samen onder de vlag van Rotterdamse Popweek

Wat voor artiesten treden op tijdens Rotterdamse Popweek?

“Dit is ooit begonnen als een regionaal event. Niet zo vreemd, want bij de Popunie ligt de focus natuurlijk op Rotterdamse artiesten, maar tijdens de week gaat het om alle soorten muziek die in Rotterdam gemaakt wordt. Dus ook om grote buitenlandse artiesten of acts van buiten onze stadsgrenzen. Zo staat dit jaar Macy Gray op het podium van Annabel. Daarnaast vergeten we natuurlijk ook het opkomende of startende talent niet. Rotterdamse Popweek is een uithangbord geworden voor mensen van zowel binnen als buiten de stad. Wij laten hen zien wat er hier te bieden is en wat er gemaakt wordt. Allemaal met de bekende Do It Yourself-mentaliteit.”

Inmiddels is er tijdens Rotterdamse Popweek veel meer muziek te vinden dan enkel pop. Was dat een bewuste keuze?

“In tien jaar tijd zijn de muziekgenres van Rotterdamse Popweek inderdaad veel ­breder geworden. Als Popunie zijn we er altijd al voor alle soorten popmuziek, in de breedste zin van het woord. Dit zien we ook terug bij de Popweek. Iedere editie zijn daar, op een natuurlijke manier, nieuwe ­muzieksoorten bijgekomen. Inmiddels komt zo goed als ieder muziekgenre voorbij in de tien dagen van Rotterdamse Popweek. Misschien dekt de naam de complete lading niet meer, gezien bezoekers naast pop straks hier ook genres als edm, metal en nog vele andere aantreffen. Deze diversiteit in soorten muziek valt echter wel goed samen met onze taak als muzikaal uithangbord voor de hele stad.”

Deze diversiteit in soorten muziek valt echter wel goed samen met onze taak als muzikaal uithangbord

Hoe ziet de toekomst van Rotterdamse Popweek eruit?

“Die ziet er uitstekend uit, zeker als je ziet dat er binnen het event nog steeds groei in alle facetten wordt gerealiseerd. We blijven relevant omdat we in het tijdsbestek van tien dagen heel veel nieuwe muziek binnen verschillende scenes een podium kunnen bieden, samenwerkingen kunnen faciliteren, en ook nieuwe makers een kans kunnen geven om zich te ontwikkelen. Ook blijven we inhaken op nieuwe stromingen en muziek.”

Wat zijn twee voorbeelden van twee evenementen die tekenend zijn voor Rotterdamse Popweek?

“Dat is best moeilijk want er is heel erg veel. Ik noem het event BIRDfest en de Popronde. Deze twee keren ieder jaar terug en zijn inmiddels vaste waarden. Tegelijkertijd zijn er ook bijzondere festivals als Historische Herrie. Hier worden op verschillende locaties in Delftshaven verschillende nieuwe talenten getoond. Of een vrij jong event als Pure Love XL, een showcase die nieuw talent een plek biedt.”

Het bericht Rotterdamse Popweek wil beginnende en gevestigde artiesten een podium geven verscheen eerst op Entertainment Business.Bron weergeven