Russische en Belarussische badmintonners weer welkom bij internationale wedstrijden

Russische en Belarussische badmintonners mogen vanaf volgend jaar februari weer meedoen aan internationale wedstrijden. Dat heeft de badmintonfederatie BWF bekendgemaakt.

De spelers uit beide landen waren door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verbannen, maar mogen vanaf februari 2024 onder neutrale vlag deelnemen aan badmintontoernooien. De voorwaarde is wel dat de atleten geen steun uitspreken voor de oorlog in Oekraïne.

Met deze beslissing volgt de badmintonfederatie het advies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit Rusland en Belarus als neutrale atleten te laten deelnemen aan olympische kwalificatiewedstrijden. Het IOC moet nog wel beslissen of de atleten uit die landen volgend jaar welkom zijn op de Olympische Spelen in Parijs.

Verdeeldheid

Er heerst verdeeldheid onder de sportbonden over het meedoen van de Russische en Belarussische atleten. Bij het tennis, wielrennen en schermen doen de Russen wel mee onder neutrale vlag, maar grote federaties als de zwem- en atletiekbond weren de sporters nog.Bron weergeven