Sportieve én financiële hoofdpijn als PSV wéér geen Champions League haalt

PSV staat er na het 2-2 gelijkspel in Glasgow van vorige week relatief goed voor. Maar wéér uitgeschakeld worden door Rangers FC, wéér geen Champions League spelen en wéér niet terugkeren op het hoogste Europese niveau, zou PSV een klein sportief trauma opleveren.

Maar ook financieel zou het PSV zeer slecht uitkomen als het vanavond (21.00 uur) in de return om een plekje in de Champions League-groepsfase niet wint van de Schotten.

Komst Lozano?

Vooralsnog lijken de miljoenen over de toonbank te vliegen. In Eindhoven kijkt men reikhalzend uit naar de terugkeer van Hirving Lozano. De Mexicaan moet de nieuwe recordaankoop worden voor zo’n 13 à 14 miljoen euro.

De transfer kan worden bekostigd omdat zowel rechtsbuiten Johan Bakayoko als middenvelder Ibrahim Sangaré op de lijst staan om te vertrekken.

Bekijk hier wat Vermeulen vorige week in de uitzending van Studio Voetbal zei over de financiën van PSV:

“De druk om Champions League-voetbal te halen, ligt er financieel echt op”, zegt Arno Vermeulen in voetbalprogramma Studio Voetbal. De voetbalanalist van de NOS is in de financiën van de Eindhovenaren gedoken en ziet dat de club de laatste jaren meer geld uitgeeft dan er binnenkomt.

Blijven concurreren

Op de Herdgang tobden ze het hele afgelopen jaar al met de sportieve ambities en financiële zorgen. In een poging te blijven concurreren, werden de salariskosten en transferuitgaven de laatste jaren flink opgeschroefd.

“Ze hebben 30 miljoen euro in kas. Dat is wel aardig”, zegt Vermeulen. “Maar ze hebben ook een belastingschuld uit de coronatijd van 25 miljoen. Dat moeten ze de komende vijf jaar afbetalen.”

De wintertransfers van Cody Gakpo naar Liverpool en Noni Madueke naar Chelsea afgelopen jaar waren lucratief en gaven wat lucht. Maar, zegt Vermeulen: “Eigenlijk moeten ze elk jaar voor veertig miljoen meer verkopen dan ze binnenkrijgen.”

“Het kan zijn dat je géén Champions League haalt, dan heb je financieel echt wel een groot probleem. Dus ze moeten gewoon verkopen. Dat is toch link, want andere clubs weten dat je op een gegeven moment voor het blok staat en spelers moet laten gaan. Anders gaan ze echt financieel de bietenbrug op.”

Nog deze transferperiode Sangaré verkopen – de Ivoriaan staat in de belangstelling van meerdere buitenlandse clubs – is volgens Vermeulen noodzakelijk. “Dan krijgen ze 37 miljoen euro binnen. Dan is het een beetje in evenwicht. Als ze Sangaré niet verkopen en geen Champions League halen, dan is het financieel best een beetje paniekerig.”

Financieel ratingsysteem (FRS)

Ook op het financieel ratingsysteem (FRS) van de KNVB is te zien dat PSV er financieel niet sterk voor staat. De voetbalbond licht elk jaar alle clubs in het betaalde voetbal op financieel gebied door. Aan de hand van verschillende factoren wordt bekeken hoe de clubs het financieel voor elkaar hebben. Op basis daarvan wordt via een puntensysteem een ranglijst gemaakt.

Op die ranglijst bezet PSV de twintigste plek, ver achter koploper Go Ahead Eagles, die nooit meer uitgeeft dan er binnenkomt.

Champions League-voetbal halen versterkt de financiële positie, maar ook zeker de onderhandelingspositie van de Eindhovenaren. “Een boost kan het zeker geven, maar we gaan niet ineens andere dingen doen op het moment dat het (wel of geen Champios League halen, red.) gebeurt”, zei technisch directeur Earnest Stewart eerder via het clubkanaal.

“Heel gedegen zijn we aan de slag gegaan in het begin van de window, toen Peter Bosz eenmaal aan boord was. Daar hebben we zo goed mogelijk handen en voeten aan gegeven tot nog toe, en dat proberen we met z’n allen af te maken.”

Luisterend naar Stewarts woorden komen er nog lange, drukke transferdagen en -nachten aan in Brabant. Te beginnen vanavond, met een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar, in misschien wel de onrustigste periode van het seizoen.Bron weergeven