Sprintkampioen Lyles tart NBA-sterren: 'Wereldkampioen van wat?'

Met zijn opmerking “Wereldkampioen van wat? Van de Verenigde Staten?” heeft de Amerikaanse atleet Noah Lyles de NBA-sterrren in hun trots gekrenkt. En dat verbaast voormalig NBA-basketballer Geert Hammink.

Lyles, winnaar van het goud op de 100, 200 en 4×100 meter bij de WK in Boedapest, zorgde op een persconferentie voor nogal wat wrevel in de Amerikaanse basketbalwereld. “Wat me het meeste pijn doet als ik naar de NBA Finals kijk, is dat ze zichzelf wereldkampioen noemen als ze hebben gewonnen”, antwoordde Lyles op de vraag hoe moeilijk het is om wereldkampioen in de atletiek te worden.

“Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de VS, nou ja, soms. Maar Amerika is niet de wereld. Wij zijn hier de wereld. Bijna elk land ter wereld is hier aanwezig, strijdend, met de vlag op de borst, om te laten zien dat ze er zijn. In de NBA heb je geen vlaggen.”

Popovic zei hetzelfde in 2010

Een vergelijkbare uitspraak deed NBA-coach Greg Popovic al eens in 2010. “Toen Popovic het destijds zei, maakte niemand zich er druk om”, zegt de Nederlander Hammink, die een deel van zijn basketbalopleiding in Amerika genoot, in college samenspeelde met viervoudig NBA-kampioen Shaquille O’Neal en het tot de Amerikaanse profcompetitie schopte (8 duels voor Orlando Magic en Golden State Warriors).

Het letterlijke citaat destijds van Popovic, die bekendstaat als een voor Amerikaanse begrippen vrijzinnige geest die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt: “Het heeft geen zin voor een NBA-team om zichzelf wereldkampioen te noemen. Ik kan me niet herinneren dat teams buiten onze grenzen die tegen elkaar speelden dat predicaat ooit hebben gekregen.”

Lyles zei in Boedapest hetzelfde in andere woorden, maar dat was tegen het zere been van de Amerikaanse sterren in de NBA.

Slimste jongetje

“Laat iemand deze man helpen”, reageerde Kevin Durant, tweevoudig NBA-kampioen met de Golden State Warriors, op Instagram. Draymond Green, goed voor vier NBA-titels, schreef venijnig: “Dit is wat je krijgt je als je het slimste jongetje van de klas wilt uithangen.”

Lyles kreeg ook bijval. Francisco Elson, de enige Nederlander die een NBA-titel won, in 2007 met San Antonio onder Popovic, schreef op sociale media: “Dit is zo grappig, maar uiteindelijk is het nog waar ook. Eindelijk iemand die het zegt.”

Hammink: “Leuk dat die Lyles het met een glimlach brengt. Maar hij is iemand van buiten de NBA die het roept en nu zijn de Kevin Durants van deze wereld op hun tenen getrapt.”

“Ik begrijp beiden”, probeert de 54-jarige basketbalcoach, die even zonder club zit, diplomatiek te blijven. “Misschien een krom voorbeeld, maar wij zijn heel goed in schaatsen, wereldtop. Iemand die daarin Nederlands kampioen wordt, mag zich van mij ook wereldkampioen noemen.”

Holle frase

Je hoeft Hammink niet te vertellen dat op dit moment in drie Aziatische landen het WK basketbal bezig is, waar Amerika met louter NBA-spelers een gooi naar het goud wil doen.

“Als je dat toernooi wint, dan ben je de officiële wereldkampioen. Maar geloof me, er is geen enkel team ter wereld, ook niet op het WK, dat wint van Denver Nuggets, de huidige NBA-kampioen. Dus vinden Amerikanen dat de Nuggets wereldkampioen zijn. Ja, een holle frase, maar dat weet toch iedereen. Van mij mag het.”Bron weergeven