Stormoverlast in Frankrijk en VK, Ciarán ook onderweg naar Nederland

In Frankrijk en Groot-Brittannië zijn waarschuwingen afgegeven voor overstromingen in kuststreken als gevolg van storm Ciarán. Op sommige plekken is al sprake van stroomuitval en zijn bomen omgewaaid. Ook Nederland krijgt er in de loop van de ochtend mee te maken. Het KNMI waarschuwt voor windstoten tot 100 kilometer per uur.

In Engeland krijgen met name de regio’s Cornwall en Devon, in het zuidwesten van het land, het zwaar te verduren. Mensen zijn gewaarschuwd niet te dicht bij de kust te komen. Op het eiland Jersey kunnen zelfs windstoten tot 160 kilometer per uur voorkomen.

Ook in Frankrijk gelden vrijwel langs de gehele kust waarschuwingen. Het treinverkeer in Bretagne, Normandië, Pays de la Loire, Hauts-de-France en Centre-Val de Loire is stilgelegd. Verkeersminister Clément Beaune heeft inwoners van verschillende regio’s opgeroepen de auto niet te gebruiken.

Langs de Nederlandse kust waait het al flink en in de loop van de ochtend kan het oplopen tot windkracht 9. Ook wordt veel regen verwacht. De ANWB kwam gisteren met het advies om thuis te werken. Met name in de avondspits worden lange files verwacht.

Bomen nog in blad

NOS-weervrouw Roosmarijn Knol zegt dat sprake is van specifieke omstandigheden. “Bijzonder aan deze storm is dat door de warme herfst met veel regen de bomen nog in blad staan en de grond nat is als een spons”, legt Knol uit. “Daardoor hebben vooral zwakkere bomen kans om om te waaien. Dat is een groot verschil met een herfststorm in bijvoorbeeld eind november, als al het blad al gevallen is.”

Het KNMI meldt dat de storm tot in de middag en avond tot zware windstoten kan leiden. Pas in de loop van de avond neemt de wind af. In het noordwesten kan de storm tot morgenochtend aanhouden.Bron weergeven