Distributeurs van grote merken domineren de top van de toeleveringsketen, maar aan de onderkant zijn er duizenden tussenpersonen, waaronder groothandelaren, die relaties aangaan met detailhandelaren. Baskit, vorig jaar opgericht, wil hen tools bieden om het beheer van hun voorraad en diensten te digitaliseren om hen te helpen betere prijzen te krijgen. De in Indonesië gevestigde startup heeft vandaag aangekondigd dat het $ 3,3 miljoen heeft opgehaald voor zijn startronde, van investeerders zoals Betatron, Forge, 1982, Investible, DS/X, Orvel en Michael Sampoerna. Dit volgt op een seed-ronde van $ 1,5 miljoen drie maanden geleden.
Oprichter Yann Schuermans zei dat hij “een groot voorstander is van de ruimte. Toeleveringsketens zijn van fundamenteel belang voor de economieën van elke grote economie in Zuidoost-Azië, aangezien 40% tot 50% van hun bbp afhankelijk is van toeleveringsketens. Uiteindelijk moeten ze moderniseren en digitaliseren.”
Baskit werkt momenteel samen met meer dan 50 groothandels, voornamelijk in West-Java. Schuermans merkte op dat toeleveringsketens in opkomende markten erg gefragmenteerd zijn, vooral in Indonesië, dat een gecompliceerde geografie heeft met duizenden eilanden. Als gevolg hiervan is een toeleveringsketen niet zo eenvoudig als het krijgen van goederen van punt A naar punt B. Tussenpersonen zijn noodzakelijk, zei Schuermans, omdat toeleveringsketens beginnen met een fabrikant en distributeurs, en vervolgens de kleinere distributeurs en groothandelaren die aan detailhandelaren verkopen.
“Al deze jongens in het midden zijn zo kritisch over hun relaties en connectiviteit met hun gemeenschappen”, voegde hij eraan toe. “Hun kinderen gaan naar school met de kinderen van winkeliers die hun product kopen.
Groothandelaars hebben vaak geen exclusiviteit voor merken en opereren meer als handelaren door producten te kopen die ze tegen hogere prijzen kunnen verkopen. In plaats van ernaar te streven de rol van tussenpersonen uit toeleveringsketens weg te nemen, biedt Baskit hen verschillende lagen tools om hun bedrijf te laten groeien. Dit omvat software die hen helpt hun activiteiten te digitaliseren en inventaris online te brengen.
Baskit’s team van links naar rechts: Van links naar rechts: Adityo Wibisono Haryanto (hoofd product), Yann Schuermans (CEO), Sigfrid Erik (hoofd techniek), Yoonjung Yi (hoofd mensen), Surya Bhirawa (hoofd commercial) , en Hamdhanny Suria Amijaya (hoofd operaties)
Schuermans zei dat Baskit zich onderscheidt van andere start-ups in de toeleveringsketen omdat die zich vaak richten op het maken van ERP-software voor het bovenste deel van de toeleveringsketens, zoals grote merkdistributeurs die tientallen miljoenen dollars per maand aan omzet draaien. De software van Baskit daarentegen helpt tussenpersonen door hun magazijnen en inventaris te organiseren, waardoor ze inzicht krijgen in prijzen, ontbrekende goederen of verouderde artikelen. Vervolgens is hun voorraad verbonden met een bestelsysteem, zodat klanten die voorheen goederen kochten via offline processen, dit online kunnen doen via een catalogus.
Baskit biedt ook klantenservice die groothandelaren helpt om betere producten en prijzen van fabrikanten te vinden.
“De beste manier om ons bedrijf te omschrijven is een hybride tussen partner voor softwaredigitalisering, maar met een zeer commerciële invalshoek van dienstverleners waar we in dat opzicht bieden, zien we er bijna uit als een marktplaats”, zei Schuermans. “We helpen de kopers en verkopers met elkaar in contact te brengen, maar het is een zeer strak beheerde marktplaats.” Het uiteindelijke doel van Baskit is om de tussenpersonen in toeleveringsketens aantrekkelijkere partners te maken voor de organisaties aan de top, waaronder grote fabrikanten en merkeigenaren.
“Voorraad is hier de gouden standaard, want als ik de gegevens heb, heb ik informatie over prijzen en weet ik hoeveel product er beschikbaar is. Ik weet welke producten snel gaan. Dat is het middelpunt van onze hele stapel. Zodra we inzicht in de voorraad hebben, kunnen we veel magie doen door hen te helpen verkopen, maar ook door die groothandel te helpen hun marges te optimaliseren, “voegde hij eraan toe. Dit is belangrijk omdat groothandels vaak met krappe marges van 3% tot 7% werken en bovendien te maken hebben met inflatie. Door tussenpersonen te helpen grip te krijgen op hun voorraad, kan Baskit hen ook helpen beslissen van welke leveranciers ze kopen en de juiste prijs bepalen voor de mensen aan wie ze goederen verkopen.
Baskit biedt ook financieringsdiensten aan tussenpersonen, die vaak moeite hebben om werkkapitaal te krijgen van traditionele financiële instellingen. Het is hiertoe in staat omdat de software gegevens heeft over hoeveel omzet een bedrijf heeft en hoeveel geld er binnenkomt en gaat. Baskit werkt momenteel samen met verschillende P2P-geldschieters en enkele traditionele banken, waaronder een kap tafel.
Het plan van Baskit is om uit te breiden naar meer steden, met als doel om in elke stad een penetratiegraad met dubbele cijfers van de groothandelsbasis te bereiken, waardoor het volgens Schuermans een onmisbare speler zal worden. “Dat geeft ons een zeer brede distributie omdat deze 50 groothandelaren het hele gebied kunnen bestrijken en het geeft ons ook toegang tot een zeer belangrijke bevoorradingsbasis, een share of wallet. Het is interessant hoe maar heel weinig leveranciers, heel weinig groothandelaren, zoveel kunnen doen om te voorzien in de algemene behoeften van retailers die ze bedienen.”
Supply chain-startup Baskit ondersteunt Indonesische tussenpersonen door Catherine Shu, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunch

Frank schrijft altijd met een kritische blik en een diep begrip van de onderwerpen die hij behandelt. Hierdoor weet hij zijn lezers altijd te boeien en aan te zetten tot nadenken.