Toch geen loting voor Amsterdamse festivals in 2024


Organisatoren werden verrast door het nieuws dat er waarschijnlijk geloot moet worden voor de evenementenkalender van Amsterdam in 2024, terwijl was toegezegd dat er tot en met 2025 geen loting zou plaatsvinden. Organisatoren eisten duidelijkheid, omdat de voorbereidingen van veel festivals inmiddels al zijn gestart.

Burgemeester Femke Halsema liet vorige week weten snel met uitsluitsel te komen. Dinsdag adviseerde ze de raad om de adviezen van haar ambtenaren op te volgen en de evenementenkalender van 2023 naar 2024 te kopiëren. De gemeente trekt extra geld uit om ervoor te zorgen dat locatie Riekerhaven, waar problemen met de bodem zijn, toch als festivallocatie gebruikt kan worden.

Ook hecht het college er waarde aan ‘dat er plek is voor de bestaande evenementen met een lange traditie, waar vele duizenden Amsterdammers plezier aan beleven,’ aldus Halsema, die ziet dat veel organisatoren nog financieel aan het herstellen zijn van de coronatijd.

Er zijn echter enkele voorwaarden. Festivals mogen geen extra dag organiseren of meer bezoekers ontvangen dan dit jaar. Als er toch grotere aanvragen binnenkomen, zal de gemeente alsnog een loting organiseren voor alle festivals.

Daarnaast wordt de veiligheid van de bezoekers meegenomen in de overweging om de festivalkalender van volgend jaar te kopiëren. Festivals kunnen volgende zomer te maken krijgen met aanvullende eisen of voorwaarden bij hun vergunningsaanvraag, met name vanwege recente veiligheidsincidenten, zoals de dodelijke steekpartij op het Solid Grooves-festival in mei.

Nadat de kalender is gekopieerd, blijven er slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar voor nieuwkomers. Zij kunnen meedoen aan een loting voor de nog beschikbare plekken op het N1-terrein in het Westelijk Havengebied en Riekerhaven.

Om toekomstige discussies over de evenementenkalender te voorkomen, heeft de burgemeester voorgesteld om het nieuwe evenementenbeleid niet in 2026, maar al in 2025 in te laten gaan. Dit beleid zou ook meer ruimte moeten bieden voor nieuwe initiatieven. Hoewel deze verandering in 2025 nog niet haalbaar blijkt, plant de burgemeester wel een proef met een externe commissie die inhoudelijke keuzes kan maken om de schaarse ruimte eerlijk te verdelen. Deze ruimte moet in 2025 nog eerlijker verdeeld worden, gezien de viering van het 750-jarig bestaan van de stad en de terugkeer van het evenement Sail.

Het bericht Toch geen loting voor Amsterdamse festivals in 2024 verscheen eerst op Entertainment Business.Bron weergeven