Typeface, dat generatieve AI voor merken bouwt, haalt $ 100 miljoen op tegen een waardering van $ 1 miljard


In 2022 richtte Abhay Parasnis, de voormalige CTO van Adobe, Typeface op, een generatieve AI-startup die zich richt op zakelijke use cases. Hiermee hoopte hij gebruik te maken van generatieve AI – die op dat moment net in zwang begon te komen – om op grote schaal gepersonaliseerde inhoud voor merken te leveren.

Lettertype, mede dankzij de hype rond generatieve AI, sloeg snel aan en trok in het eerste jaar Fortune 500-klanten aan, evenals partnerschappen met Salesforce en Google Cloud. En – misschien nog belangrijker – het won investeerders, die deze week honderden miljoenen dollars in de startup stopten.

Vandaag sloot Typeface een serie B-ronde van $ 100 miljoen af ​​onder leiding van Salesforce Ventures met deelname van Lightspeed Venture Partners, Madrona, GV (Google Ventures), Menlo Ventures en M12 (Microsoft’s Venture Fund). Door de startup te waarderen op $ 1 miljard, brengt de tranche het totale opgehaalde bedrag van Typeface op $ 165 miljoen.

Parasnis zegt dat het nieuwe kapitaal zal worden gebruikt om het platform van Typeface uit te breiden en het team van het bedrijf te laten groeien.

“Bedrijfsleiders vertellen ons over de hele linie dat ze generatieve AI willen omarmen, maar dat ze een oplossing nodig hebben die aan hun unieke eisen voldoet en klaar is voor de onderneming”, zei Parasnis via e-mail. “Ze hebben een AI-platform nodig dat het razendsnelle innovatietempo bijhoudt en aanvoelt als een natuurlijke uitbreiding van hun merk. Ze hebben ook de zekerheid nodig dat hun waardevolle bedrijfseigen inhoud veilig en vertrouwelijk blijft en tegelijkertijd naadloos in hun bestaande workflows kan worden geïntegreerd.”

Het Typeface-platform bestaat uit drie hoofdcomponenten, legde Parasnis uit – de eerste is een contenthub waar gebruikers middelen en richtlijnen kunnen uploaden voor het “on-brand” genereren van tekst en afbeeldingen. De tweede, Blend genaamd, gebruikt AI om content te trainen en te personaliseren naar de stem en stijl van een merk. Wat betreft de derde, Flow, biedt het sjablonen en workflows die zijn ontworpen om te integreren in bestaande apps en systemen.

Beeldcredits: Lettertype

Met behulp van Typeface kan een contentmarketingmanager een Instagram-bericht genereren – of op zijn minst een productfoto en bijschrift – om de lancering van een nieuw product te promoten met behulp van door het merk goedgekeurde bewoordingen en middelen. Of een demand generation manager bij een business-to-business software-as-a-service-bedrijf kan een evenementvideo hergebruiken in een blogpost, follow-up e-mail naar deelnemers en meer.

“We bieden ondernemingen een reeks veilige, zelfbedieningsoplossingen die elke werknemer in staat stellen om on-brand content te produceren vanuit hun contentworkflows”, aldus Parasnis.

Er is nu geen tekort aan bedrijven in de generatieve AI-ruimte. (Zie bijvoorbeeld Jasper AI, dat onlangs ook ongeveer $ 100 miljoen ophaalde tegen een waardering van ongeveer $ 1 miljard.) Dus wat maakt Typeface anders?

Ten eerste stelt Parasnis dat Typeface meer nadruk legt op merkbeheer, inhoudsveiligheid en privacy dan de meeste van zijn concurrenten. Het platform biedt speciale AI-modellen voor elke klant, zogenaamd om ervoor te zorgen dat hun activa en activiteiten privé blijven.

Wat niet helemaal duidelijk is, is of de modellen van Typeface – en de inhoud die ze produceren – in de loop van de tijd onderhevig kunnen zijn aan juridische uitdagingen. Lopende zaken tegen populaire AI-kunsttools Midjourney en Stability AI beweren dat ze inbreuk hebben gemaakt op de rechten van miljoenen kunstenaars door hun tools te trainen op web-geschraapte afbeeldingen. Ondertussen moet het US Patent and Trademark Office (USPTO) nog duidelijke richtlijnen geven over auteursrechtelijke bescherming voor door AI gegenereerde werken.

Parasnis anticipeert niet op tegenwind en stelt dat klanten van Typeface alle activa bezitten die ze op het platform genereren.

“Elk onderdeel van de onderneming heeft boeiende, gepersonaliseerde inhoud nodig om resultaten te behalen, en dat ook in een hoger tempo”, zei hij. “Lettertype zorgt voor een revolutie in de manier waarop ondernemingen content leveren, waardoor elk facet van de organisatie in staat wordt gesteld om met ongekende snelheid uitzonderlijke resultaten te behalen.”

Het maakt misschien niet uit – voor nu. De risico’s lijken het enthousiasme rond generatieve AI niet te temperen. Volgens een onderzoek van FreshBooks zegt 25% van de bedrijfseigenaren dat ze momenteel generatieve AI-tools gebruiken of testen, terwijl twee op de drie zeggen dat ze generatieve AI binnen de komende 12 maanden voor hun werk zullen proberen.

VC’s schrikken ook niet terug, duidelijk. Volgens een PitchBook-rapport dat in maart is uitgebracht, hebben venture-ondernemingen hun posities in generatieve AI gestaag vergroot, van $ 408 miljoen in 2018 tot $ 4,8 miljard in 2021 tot $ 4,5 miljard in 2022. Angel- en seed-deals zijn ook gegroeid, met 107 deals en $ 358,3 miljoen geïnvesteerd in 2022 vergeleken met slechts 41 en $ 102,8 miljoen in 2018.

“Met een aanzienlijke vraag onder ondernemingen naar gepersonaliseerde generatieve AI, moeten we ons platform snel uitbreiden en continu innoveren om aan de specifieke behoeften van ondernemingen te voldoen”, aldus Parasnis. “Bovendien zullen we ons uitzonderlijke team uitbreiden met diepgaande AI, software-as-a-service en enterprise marketing-expertise om de waarde die we bieden aan onze groeiende gemeenschap te verrijken. Deze financiering dient als katalysator voor een robuuste productroadmap en go-to-market-uitbreiding, waardoor ondernemingen moeiteloos gepersonaliseerde content kunnen genereren op elk klantcontactpunt, veilig en vanuit hun bestaande bedrijfsworkflows.”

Typeface, dat generatieve AI voor merken bouwt, haalt $ 100 miljoen op tegen een waardering van $ 1 miljard door Kyle Wiggers, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunchBron weergeven