Vanavond op tv: Kamerdebat in verkiezingssfeer • Benzine wel of niet duurder? • Britse amnestiewet verdeelt Noord-Ierland

Kamerdebat in verkiezingssfeer

Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer over de Miljoenennota en de plannen voor komend jaar. Op deze eerste dag zijn de fractieleiders aan het woord, morgen reageert demisionair premier Mark Rutte. Het debat zal vooral gaan over koopkracht en staat daarmee meteen ook in het teken van de verkiezingen.

Maandag werd al duidelijk dat een Kamermeerderheid de aanstaande verhoging van de accijnzen op benzine en diesel wil schrappen. Want door de verhoging zouden de prijzen aan de pomp met zo’n twintig cent per liter stijgen. Om die verhoging terug te draaien moet 1,2 miljard euro gevonden worden. Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.

Britse amnestiewet verdeelt Noord-Ierland

Ze worden ‘The Troubles’ genoemd. Maar dat is zacht uitgedrukt voor de dertig jaar durende burgeroorlog in Noord-Ierland. Daarbij kwamen ruim 3.500 mensen om en raakten meer dan 40.000 mensen gewond. Er zijn uit die tijd talloze onopgeloste moorden en vragen die – ondanks het Vredesakkoord van 1998 – onbeantwoord zijn gebleven.

Het Britse parlement neemt nu een wet aan die een ‘Waarheids- en Verzoeningscommissie’ in het vooruitzicht stelt, waarbij daders amnestie krijgen in ruil voor medewerking. Maar voor nabestaanden en slachtoffers betekent het dat veel onderzoeken naar daders onbeantwoord blijven en rechtszaken niet meer doorgaan. En dat rakelt in Noord-Ierland oud zeer op.Bron weergeven