Vanavond op tv: Massa-verhuizing Gaza • Van de ene oorlog in de andere • De kolossale kunstwerken van Kiefer

Totale chaos in Gaza

Iedereen die in het noorden van de Gazastrook woont, moet zich binnen 24 uur verplaatsen naar het zuiden, zegt het Israëlische leger. De oproep wordt gezien als een opmaat naar een Israëlisch grondoffensief. Er is een grote opbouw van Israëlische troepen gaande aan de grens met Gaza. In de hele Gazastrook wonen zo’n 2 miljoen mensen. Zo’n 1,1 miljoen mensen moeten nu naar het zuiden van Gaza. Hamas roept de bevolking op om niet te luisteren naar de oproep van het Israëlische leger.

Ondertussen heeft Hamas ook moslims overal ter wereld opgeroepen om te protesteren en de Palestijnen te steunen. In de bezette gebieden roept Hamas de Palestijnen op om in opstand te komen, en de confrontatie aan te gaan met Israëlische kolonisten en militairen. Veel joodse instellingen en scholen treffen voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen, ook in Nederland.

Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws uit Israël, Gaza en de Palestijnse gebieden.

Volg het laatste nieuws in het NOS-liveblog:

Van de ene oorlog in de andere

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Charkiv bij de Joodse synagoge. De oorlog tussen Hamas en Israël raakt de Joodse inwoners in Charkiv die zelf leven in oorlog en familieleden hebben in Israël. Sommigen zijn uit Oekraïne gevlucht en zitten nu in de schuilkelders is Israël. Familieleden houden elkaar op de hoogte van beide oorlogen.

De kolossale kunstwerken van Kiefer

De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer behoort tot de groten der aarde. Hij maakt enorme kunstwerken met een verhaal. In museum Voorlinden in Wassenaar is vanaf zaterdag zijn solotentoonstelling te zien. Wij spreken Kiefer op zijn eigen terrein annex ‘open lucht atelier’. Dat terrein, ‘La Ribaute’ in Zuid-Frankrijk, is zo’n 60 voetbalvelden groot, waar bijna nooit mensen worden toegelaten.Bron weergeven