Vervuilde lucht rondom Tata Steel al in 1975 gemeten, blijkt uit opgediept rapport

Het was al in de jaren 70 bekend dat er een hoge concentratie kankerverwekkende stoffen in de lucht zat rond het toenmalige Hoogoventerrein in Wijk aan Zee, nu Tata Steel. Uit een rapport dat in handen is van EenVandaag blijkt dat men toen al wist dat er giftige stoffen in de lucht zaten.

Het onderzoek uit 1975 werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. In het rapport staat dat bij meetpunten in de omgeving van het Hoogoventerrein beduidend meer vervuilende stoffen in de lucht zaten dan bij andere meetpunten.

‘Schokkend’

Hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck van de Maastricht University noemt het bijna 50 jaar oude rapport onthullend en schokkend. “Deze stoffen brengen een verandering aan in het genetisch materiaal van je DNA”, legt Van Schayck uit. “Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan dat leiden tot celvermeerdering en dat leidt weer tot kanker. Heel vaak is dat longkanker. Dat is de eerste plek waar je dat spul inademt en dat betekent dat daar dan kanker ontstaat.”

In 2021 bleek uit een onderzoek van het RIVM dat bewoners rond het gebied van Tata Steel vaker last hebben van acute gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid dan elders in Nederland. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor. En eerder dit jaar meldde het RIVM dat er nog steeds veel stof met hoge concentraties kankerverwekkende stoffen neerdaalt in de omgeving van staalfabrikant Tata Steel.Bron weergeven