Visa verwerft de Braziliaanse fintech-startup Pismo in een blockbuster-deal van $ 1 miljard


Creditcardgigant Visa neemt de Braziliaanse start-up voor betalingsinfrastructuur Pismo over voor $ 1 miljard in contanten in wat waarschijnlijk een van de grootste fintech M & A-deals is die dit jaar tot nu toe heeft plaatsgevonden.

Opgericht in 2016 door Juliana Motta (CPO), Ricardo Josua (CEO), Daniela Binatti (CTO) en Marcelo Parise (VP engineering), heeft het in São Paulo gevestigde Pismo stilletjes een lijst van grote klanten verzameld, waaronder Citi , Itaú (een van de grootste banken van Brazilië), Revolut, N26, Nubank en Cora. De startup verwerkt jaarlijks bijna 50 miljard API-oproepen en $ 40 miljard aan transactievolumes, en beheert bijna 80 miljoen accounts en meer dan 40 miljoen uitgegeven kaarten.

Voor een bepaalde context van de explosieve groei die Pismo heeft doorgemaakt, deed het volgens Josua aan het begin van 2021 minder dan $ 1 miljard per maand aan transactievolume. Het eindigde 2020 met in totaal minder dan 10 miljoen accounts.

In de loop van de tijd heeft Pismo zich buiten zijn thuisland uitgebreid en is nu ook actief in verschillende landen in Latijns-Amerika, waaronder Mexico en Chili, evenals in de VS en Europa. De startup heeft ook enkele klanten in India, Zuidoost-Azië en Australië.

Pismo’s cloud-native issuerverwerking en core banking-platform is bedoeld om banken, fintechs en andere financiële instellingen “flexibiliteit en wendbaarheid” te geven, vertelde het bedrijf toen het in oktober 2021 $ 108 miljoen aan Series B-financiering ophaalde. Het doet dingen zoals klanten toestaan om producten te lanceren voor kaarten en betalingen, digitaal bankieren, digitale portemonnees en marktplaatsen. Pismo beweert ook financiële instellingen in staat te stellen “de leiding te nemen over hun kerngegevens en deze intelligent te gebruiken”.

In een schriftelijke verklaring zei Visa dat het door de overname van Pismo “gepositioneerd zal zijn om kernbank- en uitgeversverwerkingsmogelijkheden te bieden voor debet-, prepaid-, creditcard- en commerciële kaarten voor klanten via cloud-native API’s.” Het platform van de startup stelt Visa ook in staat om ondersteuning en connectiviteit te bieden voor opkomende betalingsrails, zoals Pix in Brazilië, voor klanten van financiële instellingen, voegde het bedrijf eraan toe.

“Door de overname van Pismo kan Visa onze financiële instellingen en fintech-klanten beter van dienst zijn met meer gedifferentieerde issueroplossingen die ze hun klanten kunnen bieden”, aldus Jack Forestell, Chief Product and Strategy Officer van Visa, in een schriftelijke verklaring. De deal, die onderhevig is aan wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden afgerond. Pismo behoudt zijn huidige managementteam, dat gevestigd blijft in São Paulo.

SoftBank, e-commercegigant Amazon en de in Silicon Valley gevestigde onderneming Accel leidden samen de Series B-verhoging van de startup. Falabella Ventures, PruVen en bestaande financiers Redpoint Ventures en Headline namen ook deel aan de financiering, waardoor Pismo’s totale opgehaalde financiering op $ 118 miljoen kwam. Het bedrijf deelde zijn waardering niet, maar Accel-partner Ethan Choi vertelde TechCrunch dat de verkoopprijs “een zeer strategisch veelvoud” was.

Als SaaS-bedrijf verdiende Pismo voornamelijk geld door transactiekosten in rekening te brengen. Het heeft per actief account in rekening gebracht, dus de prijzen dalen op basis van het volume. Met andere woorden, hoe meer klanten een klant heeft, hoe minder hij betaalt per rekening.

In een schriftelijke verklaring zei Josua: “Bij Pismo streven we ernaar onze klanten in staat te stellen geavanceerde betalings- en bankproducten te lanceren binnen een enkel cloud-native platform – ongeacht rails, geografie of valuta. Visa biedt ons ongeëvenaarde ondersteuning om onze voetafdruk wereldwijd uit te breiden en een nieuw tijdperk voor bankieren en betalingen vorm te geven.”

Visa was naar verluidt slechts een van de vele bedrijven die boden op de startup, die volgens Choi niet op zoek was naar overname of zelfs maar naar fondsenwerving.

“Pismo was niet in de buurt”, vertelde hij TechCrunch. Naast de transactie die “een van de grootste LatAm grensoverschrijdende fintech-deals vertegenwoordigt die is gebeurd”, gelooft Choi dat het ook “een voorbeeld is van een wereldwijd kaartnetwerk dat besluit dat ze dichter bij de banken en de financiële instellingen waarvoor ze werken willen komen. met door hen kernbankieren en kaartuitgiftediensten te bieden, naast hun creditcard- en debetkaartrails.

Hij voegde eraan toe: “Er zijn veel synergieën om deze echt kritieke API’s te kunnen verkopen aan hun bestaande klanten van financiële instellingen.”

Het is niet het eerste infrastructuurspel van Visa. In maart 2022 rondde het de overname van Tink voor $ 2,15 miljard af, een toonaangevende fintech-startup in Europa die zich richt op interfaces voor open banking-applicaties.

De creditcardgigant stond ook bekend om zijn geplande overname van $ 5,3 miljard van Plaid, een in de VS gevestigde populaire open banking-startup, voordat hij de overname moest afblazen nadat hij tegen een regelgevende muur was gelopen.

Dat Pismo door Visa wordt opgepikt, is ongetwijfeld een soort staatsgreep voor de hele Latijns-Amerikaanse regio, waar in 2021 een golf van wereldwijde investeerders kapitaal in de regio stortte en sindsdien een beetje terugtrekt. Het is ook een comeback-verhaal, gezien het feit dat Pismo in 2019 bijna geen geld meer had dat het had opgehaald in een startronde van $ 900.000 in 2016. De zaken waren zelfs zo nijpend dat Binatti en Parise zelfs hun enige auto verkochten om Pismo’s te financieren. activiteiten. Nu worden de iets meer dan 400 werknemers van het bedrijf Visa-werknemers.

De deal is ook de tweede keer dat Accel een financieel infrastructuurbedrijf heeft gekocht dat kort daarna werd overgenomen. In 2020 kondigde SoFi, een platform voor financiële diensten voor consumenten, aan dat het betalings- en bankrekeninginfrastructuurbedrijf Galileo overnam voor $ 1,2 miljard aan contanten en aandelen. Dat bedrijf werd opgericht in 2000 en werd winstgevend voordat Accel het in 2019 een Series A-cheque van $ 77 miljoen uitschreef.

Wil je meer fintech-nieuws in je inbox? Schrijf je in voor De Overstap hier.

Visa verwerft Braziliaanse fintech-startup Pismo in blockbuster-deal van $ 1 miljard door Mary Ann Azevedo, oorspronkelijk gepubliceerd op TechCrunchBron weergeven