Vlak voor laatste Tour moet Sagan door het stof na dronkemansrit: 'Heb het verpest'

Jarenlang kleurde Peter Sagan de Tour de France. In het groen, de kleur van de puntentrui die hij liefst zeven keer naar Parijs bracht, hield hij huis zoals we tegenwoordig alleen Wout van Aert of Mathieu van der Poel nog zien doen.

Aanvallend als niemand het verwacht. Nooit beroerd om een kwak uit te delen in de sprint. Onbezonnen soms, maar vaak ook steengoed. En na de streep altijd in voor een kwinkslag of een opgewekte quote.

Vandaag sprak de 33-jarige drievoudig wereldkampioen woorden die we zelden van hem gehoord hebben, ook niet na het veroorzaken van een fikse valpartij.

Moment van zwakte

“Ik heb het verpest”, liet hij weten via Instagram. “Ik heb heel veel spijt dat ik het verpest heb in een moment van zwakte. Ik wil me excuseren bij mijn familie, mijn vrienden, mijn team en alle sponsors. Ik zal uit deze fout leren, om in de toekomst een beter persoon te worden.”

Vandaag werd Sagan door de rechtbank van Monte Carlo, waar hij woont, veroordeeld tot een boete, een rijontzegging en een voorwaardelijke gevangenisstraf, beide van drie maanden. Dat alles omdat hij op 12 mei, om 11.35 uur in de ochtend, dronken van een scooter werd geplukt in het prinsdom.

Uit het rechtbankverslag blijkt dat Sagan door de Monegaskische politie anderhalve maand voor de Tour van de weg werd geplukt, omdat hij rare manoeuvres maakte met zijn scooter. Een alcoholtest wees uit dat hij 3,34 promille alcohol in zijn bloed had, bijna zeven keer zoveel als de toegestane hoeveelheid in Nederland.

Sagan ontkende niet en verklaarde zelfs dat hij tot 03.00 uur op stap was geweest en na vijf uur slaap op zijn scooter was gestapt. Zijn verdediging voerde nog wel aan dat Sagan die dag kampte met een jetlag, maar strafvermindering zat er niet in.

Dat hij in 2021 ook al voor de rechter moest verschijnen vanwege dronkenschap, zal daar zeker een rol in hebben gespeeld.

Laatste Tour de France

In zijn laatste Tour de France – hij stopt aan het einde van het seizoen – worden van Sagan geen wonderen meer verwacht. Zijn laatste overwinning boekte hij een jaar geleden in het Slowaaks kampioenschap. Zijn veertiende en laatste zege in de Tour is al vier jaar geleden.

En toch weet de Slowaak voor de start in Bilbao weer alle aandacht op zich gericht. Al zal hij deze aandacht zelf ook liever kwijt dan rijk zijn.Bron weergeven