Wekdienst 5/10: EU-leiders praten over uitbreiding • Nobelprijs voor Literatuur bekendgemaakt

Goedemorgen. Vandaag zijn Europese regeringsleiders en staatshoofden bijeen in Granada om te praten over uitbreiding van de Europese Unie. In Amsterdam staat een Poolse man terecht voor het projecteren van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis. En de Nobelprijs voor Literatuur wordt bekendgemaakt.

Eerst het weer: in de noordelijke helft is veel bewolking en valt soms wat regen, in het zuiden blijft het vrijwel droog met soms zon. Bij een matige tot krachtige westenwind wordt het 17 of 18 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

In reacties op het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard klinkt de roep door om een onderzoek naar zijn verleden. Parlementsleden dringen in Kamervragen aan op vervolgonderzoek en ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël eist dat van premier Rutte.

De premier vindt dat niet nodig, omdat alle benodigde informatie openbaar is. Wel noemt hij de vondst van de originele lidmaatschapskaart van de prins “heftig”.

Bernhard bleef tot zijn dood zijn naziverleden ontkennen. Organisaties als het Prins Bernhard Cultuurfonds zitten met het nieuws in hun maag.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Voor het eerst in bijna honderd jaar is er een nieuw verblijf voor de leeuwen in Artis, in Amsterdam. Vanmorgen is de nieuwe plek officieel geopend. Het is groter en leeuwen hebben meer ruimte om rond te zwerven.

Fijne dag!Bron weergeven